Räddade livet på lumparkompis

För tio år sedan högg de av benet på sin kamrat - nu har de utsetts till "Svenska hjältar". På söndag väntar stor galaföreställning på Cirkus i Stockholm där de får ta emot pris för sitt hjältedåd.

11 december 2007 03:00
Kasper Pettersson och Daniel Müller gjorde lumpen på Gotland, det gjorde Fredrik Martinsson och Jonas Gredenmo också. Det var när de övade landsvägskörning som Fredrik tappade kontrollen över bilen och de brakade in i en tall. Bilen började brinna och Fredrik satt fast.

 

Lumparkompisarna Kasper, från Norrköping, och Daniel var snabbt framme vid bilen och försökte få ut Fredrik och Jonas. Passagerardörren gick inte att få upp hur mycket de än försökte, Fredrik hängde ut ut förardörren, men benet satt fasklämt.

 

Bilen exploderade
- Först försökte vi få loss honom, men det gick inte. Vi ringde efter ambulans, när den inte kom och jag insåg att Fredrik inte skulle klara sig bestämde jag mig för att hugga av hans ben. En minut efter att benet var av och vi hade lyft bort honom från bilen så exploderade den, berättar Kasper.

 

Kvar i bilen var Jonas som dog i lågorna. Det hade också Fredrik gjort om det inte varit för Kaspers sinnesnärvaro och mod. Nu har han av en jury bestående av bland andra Björn Ulvaeus, Christer Fuglesang, Carin Götblad, Michael Nyqvist och Lottie Knutson.

 

- Det är roligt även om det är tio år sedan, jag har väl ett långt bäst före datum, säger Kasper Pettersson.

 

Påminns av andra
Han säger att han inte tänker på händelsen särskilt ofta, men att andra påminner honom om händelsen. Fredrik har han träffat vid några tillfällen i samband med någon medial händelse.

 

- Det är väl som med alla lumparkompisar att man kommer ifrån varandra. Första året skickade vi julkort, men sedan blev det inget mer, säger Kasper.

 

Kasper tror att han hanterade situationen för tio år sedan som han gjorde tack vare att han inte brukar stressa upp sig.

 

- När jag väl bestämt mig för vad jag skulle göra så visste jag vad jag gjorde.

 

Och det han och Daniel gjorde var att turas om att med av en gammal oskarp yxa hugga Fredrik i benet tills det gick av.

 

- Jag förstod ju att det var enda chansen, Fredrik blev snabbt sämre och när ambulansen inte hade kommit efter tio minuter så fanns det bara en sak att göra, säger Kasper.

 

Ambulansen kom fem minuter efter att de hade fått loss Fredrik. Då var bilen övertänd.

 

Persson överraskade
Kasper visste att han var nominerad till "Svenska hjältar" och trodde att han bara skulle till Stockholm för att ta en bild.

 

- Men så kom Göran Persson, en gammal idol, och sa att vi hade vunnit, berättar Kasper.

 

För tio år sedan var det väldigt stor uppståndelse kring Kasper och Daniel.

 

- Kvällstidningarna fick jag snabbt nog av, men nu ska det bli kul at åka till Cirkus med min sambo Anna och delar av familjen för att ta emot utmärkelsen, säger Kasper, som nu är 30 år - och polis.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!