Arbetar i sakristian

En ovanlig arbetsplats och samtidigt en dröm som går i uppfyllelse! Det handlar om sakristian i S:t Olai kyrka i centrala Norrköping.

11 februari 2019 19:00

Därinne har nämligen kyrkoherde Thomas Wärfman numera sin arbetsplats:

– Det är en gammal dröm som går i uppfyllelse, säger han när vi träffas inne i den lilla sakristian.

En dröm?

– Redan när jag utbildade mig till präst för nästan 30 år sedan, har jag drömt om att få ha mitt arbetsrum inne i en kyrka.

– Så det glädjer mig jättemycket att nu få sitta inne i sakristian i S:t Olai kyrka.

Men det är väl bara tillfälligt?

– Ja, att jag flyttat från mitt vanliga arbetsrum i Kyrkans hus på Nya Rådstugugatan till den här sakristian, beror ju på att vi just nu renoverar Kyrkans hus.

– En renovering som kommer att ta cirka ett år, så under den tiden får jag leva i min gamla dröm att ha min arbetsplats inne i en av våra kyrkor.

Är det lika roligt, som du trodde, att jobba inne i kyrkan?

– Ja, och det är så fantastiskt fint här i sakristian, med ett stort fönster, ett altare i en alkov med ett fint krusifix och en imponerande altaruppsats från 1500-talet.

– Och mitt i denna gamla fina miljö, har jag mitt skrivbord och min nya dator!

Var är alla andra medarbetare?

– Det är cirka 30 medarbetare som under renoveringen spridits ut i vår fyra församlingshem, S:t Johannes, Borg, S:t Olai och Kolmården. Och jag tror alla tycker det är roligt att för en tid komma ut i våra församlingshem och arbeta.

Vad handlar renoveringen om, av Kyrkans hus på Nya Rådstugugatan?

– Vi köpte det här gamla hamnmagasinet 1984 och invigdes då som Kyrkans hus. Och det är inte renoverat sedan dess, så nu byter vi bland annat ut ventilation, el och helrenoverar huset.

– Men vi kommer också att bygga nya samlingslokaler i kallmagasinet som tidigare var museum. Så det blir en förstärkning för vår verksamhet framöver.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström