Ångvisslan ljöd i Getå

Samma lokomotiv som för 100 år sedan drog på måndagen ett tågset med inbjudna gäster till olycksplatsen och stannade för en tyst minut: så högtidlighölls 100-årsdagen av den tragiska tågolyckan vid Getå.

1 oktober 2018 19:56

Under hela helgen har det i Norrköpingstrakten uppmärksammats att det på måndagen är exakt 100 år sedan den tragiska tågolyckan i Getå ägde rum – en olycka där åtminstone 42 människor miste livet. Loket och ett antal vagnar rasade då ner i Getåravinen efter att banvallen gett med sig och sedan fattade vagnarna eld.

Men loket F1200 bärgades efter olyckan, restaurerades och sattes in i trafik igen – efter ett antal turer hamnade det på järnvägsmuseet i Gävle och i helgen har det så befunnit sig i Norrköping för att köra ett antal publika turer och så genomföra själva minnesresan på måndagskvällen.

När Folkbladet besöker tåget på centralstationen på måndagen står Järnvägsmuséets trafikansvarige Henrik Reuterdahl i restaurangvagnen och bakar kakor (!) till kommande resor. Det visar sig att de turer som gått under Kulturnatten varit populära bland allmänheten.

– Vi hade ett tåg som var slutsålt och sammanlagt åkte väl en 800-900 resenärer på turerna så det var väldigt trevligt tycker jag, berättar Henrik Reuterdahl som tillägger att tåget stod still under söndagen.

– Då fick man titta in i loket och det var mycket folk då med. En intressant sak är att under minnesgudstjänsten träffade jag en man vars pappa egentligen skulle ha kört loket den där dagen 1918 men man ändrade schemat eftersom tåget var försenat så han fick göra annat istället.

Med tanke på olyckans dignitet har man tänkt till för att hitta rätt ton när man nu genomför dessa aktiviteter.

– Vi har inte velat göra för mycket event av det hela utan mer uppmärksamma det och hitta rätt nivå, det känns det som att vi har gjort, bedömer Henrik Reuterdahl.

– Gudstjänsten i går (läs söndag) var väldigt fin och kransnedläggningen också. Vi har ända från början haft ett jättefint samarbete med Svenska kyrkan för att just hitta rätt i uppmärksammandet av 100-årsdagen.

Klockan 19.00 på måndagskvällen kommer så tåget puffande vid Getå för att stanna på banvallen över minnesstenen. Många intresserade har kommit för att se denna historiska händelse och fotografera – även om det är en smula mörkt. Så ljuder ångvisslan med sitt liksom klagande (och passande) läte innan loket omsluts av ånga och sakta fortsätter sin färd mot Nyköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa