Allt fler tjejer väljer bygg

Från en ynka procent till en femtedel tjejer. Det börjar bli riktig girlpower inom byggbranschen.

23 maj 2019 17:31

Enligt Jan Malmberg, ansvarig för Byggmässan på Bråvalla är söktrycket mycket högre än tidigare. Inför skolstart är inte mindre än 20 procent av de sökande till gymnasiernas bygg- och anläggningsprogram i Norrköping flickor. Rikssnittet ligger på åtta procent.

– Jag är övertygad om att Byggmässan är en bidragande orsak till det. De ansökningar som vi har nu är ju resultatet av förra årets mässa, säger Jan.

Under veckan har elever från Norrköpings skolor fått komma ut och prova på olika delar av praktiska sektorn. Mässan pågick i dagarna tre.

– Första året hade vi inte så många sökande. Nu inför hösten är det fullt. Man kan inte önska mer, säger Jan Malmberg.

Just Byggmässan kallar han en typ av rolig pedagogisk studie- och yrkesvägledning.

– Eftersom man går i grupp blir det lättare. Alla får prova på allt och man ser hur det funkar. För tjejernas del tror jag det kan vara lättare att se att även tjejkompisarna tycker att det är roligt.

Just tjejer och kvinnor har traditionellt sett varit underrepresenterade i byggbranschen. Klimatet för kvinnor i branschen har också varit tufft.

– Men det är inte så nu. Den gamla machostilen är på utdöende, säger Jan Malmberg.

– Positivt är att det numera också är många arbetsledare som är kvinnor. Det är många ingenjörer, vilket ofta är kvinnor, som hamnar på den posten. De blir sedan förebilder för andra kvinnor i branschen.

Tova Lundberg och Hanna Zimmerman var måleri ett självklart val. Nu går de första året på målarlinjen på Bråvallagymnasiet. De är totalt fyra tjejer i en klass på 18 personer.

– Ja, det var det verkligen. Men vi får också testa alla inriktningar inom bygg, säger Tova Lundberg.

– Ja, så även om man tänkt att man vill bli målare kan man ändra sig under skolan. Det är jättebra, säger Hanna Zimmerman.

För tjejerna var dock valet att gå en praktisk linje helt självklart och det står fast fortfarande. Under Byggmässan hjälper de elever som vill prova på tapetsering, vilket är Hannas favoritgren av måleriet. För Tova är det målning som är roligast. De har fått höra att söktrycket bland tjejer är mycket högre till hösten än innan.

– Det känns jättekul att tjejer vågar. Det här är en rolig och säker bransch. Sen är det en lättnad att man nästan är garanterad jobb efteråt, säger Tova.

– Ja, och många företag vill ha tjejer, säger Hanna.

Naya Essa är en av de blivande gymnasieelever som tar chansen att prova olika grenar.

– Men jag vet inte vad jag ska gå än. Jag vill prova på allt och så får jag se sen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Angelica Forsberg

Ämnen du kan följa