Alla på snö trots tö

Regn och tö, men i Yxbacken finns det gott om snö! Dessutom med 100-tals åksugna skolungdomar på plats under tisdagen.

9 februari 2016 18:00

– Inte bara idag, utan hela den här veckan har vi rena invasionen av fjärdeklassare, tack vare vårt populära arrangemang Alla på snö, som vi nu kör för sjunde året, säger Fredrik Söderlund från Norrköpings Skidklubb och som ansvarar för arrangemanget.

– Och jag kan berätta att vi slår nya rekord i år, både när det gäller antalet deltagande barn och skolor. Fjolårets drygt 1 600 barn har i år växt till 1 780 elever från drygt 40 skolor, vilket också är rekord.

Imponerande att så mycket snö finns kvar i Yxbacken, trots tövädret?

– Ja, men vi fick upp cirka 80 centimeter snödjup under köldperioden nyligen och det är fortfarande kvar åtminstone hälften. Men vi hoppas på kyla snart igen, så att vi kan jobba upp ett rejält snötäcke inför sportlovet vecka åtta och Götalandsmästerskapen i mars.

Vad väntar då barnen ute i Yxbacken just nu?

– De får prova på både slalom och längdskidåkning och vi lånar ut all utrustning gratis. Och vi märker att många barn inte åkt skidor alls innan och då känns det här arrangemanget ännu mer viktigt och positivt.

– Och jag kan lägga till att vi även får hit fjärdeklassare från Söderköping, men de kommer hit nästa vecka, eftersom vi redan har så många barn inbokade den här veckan.

Ronja Hjelm från Skarphagsskolan var en av tisdagens elever, som åkte både längd och utför.

– Det är kul att testa längdskidåkning, men bäst gillar jag att åka utför, berättade hon innan hon stakade iväg till längdspåret tillsammans med kompisen Lina Mefras.

En riktig veteran i klubben, Bert-Ottar Blom, såg till att alla barnen fick varsin hjälm som passade:

– Härute har jag varit sedan 1958, när jag kom till Norrköping, minns Bert-Ottar. Sedan tog jag med mig barnen Juno och Petra hit lite senare i livet och dom var även med och tävlade härute, på Pernilla Wibergs tid.

– Och själv är jag fortfarande med härute och hjälper till och det känns fortfarande stimulerande och kul.

Förre ordföranden Christer Ekdahl var också på plats bland alla ungdomarna:

– Numera finns Alla på snö på drygt 30 platser runt om i Sverige, men vi var först och är fortfarande störst. Och det känns ju kul förstås!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström -