85-åring åtalas för mordförsök

Den 85-årige man som i januari greps misstänkt för att ha försökt mörda sin sambo, åtalas nu för mordförsök i deras gemensamma hem.

15 mars 2019 14:00

Det var på torsdagskvällen den 24 januari som polis och ambulans larmades till en bostad i Vilbergen. Kvinnan ska då ha flytt över till grannen och slagit larm.

– Hon lyckades först ta sig till en granne i samma hus och sedan till ett annat hus där flera grannar mötte henne, vilket ger ett gott bevisläge, säger kammaråklagare Karin Evlinger.

I stämningsansökan ställs mannen till svars för att bland annat knivhuggit sin sambo i ryggen så att fraktur uppstod och ena lungan punkterades.

Det som gör att det här brottet sticker ut från andra brott där någon åtalas för mordförsök, är inte bara den synnerliga hänsynslöshet som mannen visat, utan även hans ålder.

Han ska med tanke på sin höga ålder vara i god form och har kunnat lägga kraft bakom våldet, enligt åklagaren.

Att det här skulle vara första gången som den 85-åriga mannen visat våldsamma tendenser ses inte för troligt och det finns en historik av tidigare våld mot sambon. De dokumenterade fallen är dock i stort sett alla preskriberade och inget som åklagaren åberopar.

Däremot åberopas förhör med flera grannar som bevisning, liksom förhören med polisen och rättsläkaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -