Som det ser ut i dag tjänar undersköterskor i snitt nästan sämst i hela landet. Enligt Nicklas Lundström, Vänsterpartiets förstanamn på fullmäktigelistan, är det bara tre kommuner i Sverige som betalar sämre. Det här vill partiet ändra på.
– Vi ser att undersköterskor söker sig till andra kommuner för att det är bättre betalt där. Det har vi inte råd med. Vi vill höja lönerna i lågavlönade kvinnodominerande yrkesgrupper, säger han.
Satsningen kostar 27 miljoner kronor på årsbasis, pengar som ska tas ur den befintliga lönepotten på 100 miljoner kronor samt från överskottsmålet.
– Kommunens överskottsmål är för högt. Vi säger att det ska vara på en procent, i dag är det 1,75 procent. Visst är det bra att kommunen sparar, men inte när det går ut över verksamheterna. Om vi gör det här blir det ett rejält hack upp i statistiken, säger Nicklas Lundström.
Att höja kommunalskatten för att finansiera satsningen är ingen väg Vänsterpartiet vill gå.
– Vi ser inget behov av att höja skatten nu. Vi har en bra ekonomi i Norrköping med bra avkastning så vi tycker att vi har råd med det här ändå, säger Nicklas Lundström.
Förra veckan besökte han hemtjänsten Solhöjden i Haga. Där fick han en inblick i undersköterskornas arbete, vilket gjorde honom än mer övertygad om att Vänsterpartiets satsningar på kvinnodominerande yrken behövs.
– Det är ett väldigt kvalificerat yrke där man ska behärska medicinering, tekniska hjälpmedel och även det sociala. Det här är verkligen en grupp som förtjänar en högre lön, säger han.
Det han såg var även att allt arbete görs under en stark tidspress, något som intensifierades när ett tidssystem, som anger hur lång tid varje brukare ska ha, infördes i och med LOV:s inträde i hemtjänsten i vintras.
– Man kan inte tidsätta personliga relationer, i stället ska det göras med tillit: Lita på personalens omdöme, säger Nicklas Lundström.
Partisekreteraren Ricardo Olivares menar att systemet stressar upp personalen.
– Det har lett till att korttidssjukskrivningarna ökat, säger han.
Sex timmars arbetsdag är något Vänsterpartiet propagerat för under en längre tid. Nu vill man testa det storskaligt inom kommunen för att kunna göra en utvärdering.
– Man har testat i Nyköping och där kan man se att sjukskrivningarna minskar, säger Nicklas Lundström.
Att höja undersköterskornas status och få fler att välja yrket, och stanna kvar, är a och o för att möta den ökade efterfrågan när befolkningen blir allt äldre, samtidigt som många i yrket går i pension, menar Vänsterpartiet. Förutom högre lön och förkortad arbetsdag satsar partiet på träning på arbetstid och möjlighet att vidareutbilda sig till sjuksköterska under arbetstid.
På riksnivå satsar Vänsterpartiet 4,5 miljarder kronor, vilket betyder 46 miljoner kronor till Norrköping, på att bland annat öka personaltätheten, förbättra maten och på att flera äldreboenden byggs.