I förra veckan begav sig Thomas Gustavsson ut till vad han anser vara Östergötlands finaste tjäderspelplats. I Gullersboskogen strax söder om Ringarum tänkte han övernatta för att under den tidiga morgonen därpå kolla in tjädrarnas aktivitet.
— Det är lite tidigt på säsongen ännu. Som mest intensivt pågår spelet i slutet av april förklarar Thomas Gustavsson.
Det var efter att han anlänt till en av sina favoritplatser i en liten glänta med bra utsikt över flera tjädrars revir han upptäckte kalhyggena. Då packade han raskt ihop sina saker och begav sig hem igen.
— Jag blev rasande och kunde inte stanna kvar. Här har jag kämpat i 15 års tid för att uppmärksamma värdet av detta område och så sitter tjänstemännen på Skogsstyrelsen bara tysta och tittar på när miljömålsarbetet saboteras. Tjädern är upptagen i EU:s fågeldirektiv över arter som ska värnas, utbrister Thomas upprört.
När han kom hem polisanmälde han avverkningarna för brott mot EU:s Art- och habitatdirektiv.
— Jag gjorde det för att lyfta debatten om tjädern, men även skogsbruket i stort och för att sätta press på de myndigheter som har till uppgift att se till att de lagar och regler som finns efterlevs. Den skövling vi ser hotar betydligt fler arter än tjädern. Det finns ju snart inga riktiga skogar kvar, säger Thomas Gustavsson.
I området som ägs av Gullersbo Donationsfond har enligt Thomas Gustavsson cirka 7-8 hektar kalhuggits och hyggena sträcker sig nära nog ända intill själva spelplatsen. Södra som har utfört arbetet har därutöver kört in och gallrat i kärnområdet. Folkbladet har varit på plats och kan konstatera att det finns djupa körskador efter skogsmaskinernas framfart. Enligt Skogsstyrelsen kartor har totalt 5,4 hektar avverkningsanmälts den 14 januari i år. Sedan ett par år tillbaka finns redan ett kalhygge på 2 hektar i den västra delen.
— Jag förstår inte varför de ger sig upp på berghällarna och avverkar eller kör sönder marken och rensar bort allt i de blöta sänkorna mellan bergen. Det har gjort precis tvärtemot vad borde om de hade velat visa tjädern hänsyn. I de fuktigare sänkorna med tätare vegetation söker tjädern både föda och skydd. Nu har dessa områden blivit fullkomligt renrakade och förstörda. Det här känns som jordens undergång, i alla fall om man bryr sig om tjäder, säger Thomas Gustavsson.
På stiftelsen Gullersbo Donationsfond svarar Nils Lindh att han inte varit på plats själv och att kritiken inte är något att bry sig om.
— Jag springer inte omkring så mycket i skogen, men det där sköts enligt Skogsstyrelsens anvisningar och påverkar inte tjäderområdet. Tjäderområdena är orörda. Ska vara i alla fall, säger Nils Lindh.
Ansvarig handläggare på Skogsstyrelsen, Nina Gad-Burgman betonar att hon själv inte varit på plats i området efter avverkningarna och att hon därför har svårt att uttala sig i ärendet. Hon berättar att även Skogsstyrelsen arbetat med området i 15 års tid för att försöka få till ett naturvårdsavtal, men att det inte funnits något intresse från markägarens sida att ingå ett sådant avtal.
— Men även om det hade blivit ett naturvårdsavtal hade vissa gallringar och slutavverkningar ägt rum ändå. Själva spelplatsen ska givetvis undantas från avverkning men vi har ingen laglig möjlighet att med tvång stoppa avverkningar i ytterområdena, säger Nina Gad-Burgman. Enligt mina instruktioner kunde man slutavverka i gransänkorna eftersom det inte var några höga naturvärden där. I den yngre täta tallskogen har jag rekommenderat gallring för att gynna blåbärsriset. Men jag har som sagt inte sett det själv ännu, men jag tror att det är gjort som jag har sagt för jag har varit i kontakt med de som avverkat och de har själva kontrollerat avverkningarna.