Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska Navestad bli en bättre plats att bo i

På 50- och 60-talet byggdes bostadsområden utifrån den tidens behov. En mamma som kanske var hemmafru och en pappa som behövde ställa bilen i garaget och smidigt, utan att ens behöva gå ut, tog sig upp till bostaden.

Linda Apelgren i ett nästan tomt centrum.

Linda Apelgren i ett nästan tomt centrum.

Foto: Åsa Hanell

Navestad2021-05-09 19:00

I dag 2021 har de boende andra behov. Linda Apelgren som är strateg på samhällsbyggnadskontoret har många tankar om hur de som bor, arbetar, går i skolan och lever i Navestad ska få bättre levnadsvillkor.

Navestad ingår i ett större projekt kring stadsutveckling som vi på samhällsbyggnadskontoret driver tillsammans med Hyresbostäder med fokus på tre mål, säger Linda Apelgren.

Ett av dem är ett minska ojämlikheten mellan stadsdelarna i Norrköping, där man bland annat tittar på om barn har samma chans att utveckla sina liv till sin fulla potential, exempelvis när man har mindre pengar att röra sig med i familjen.

– Det finns många olika sätt att mäta ojämlikhet på, inkomst och livslängd är några, säger Linda Apelgren.

Det andra målet handlar om ökad trygghet och det är bland annat därför samhällsbyggnadskontoret är med på trygghetsvandringarna. 

I tisdags kväll följde vi upp med att besöka samma platser som vi besökte när Folkbladet var med och vi tittade på platser som av olika anledningar kunde kännas otrygga. Nu fokuserade vi på lösningar, säger Linda Apelgren.

Det tredje målet är att inget bostadsområde i Norrköping ska finnas med på polisens lista över utsatta områden.

– Vi testar oss fram för att hitta former som inte ska drivas som tidsbestämda projekt utan för ett arbete som ska pågå så länge det behövs, säger Linda Apelgren.

Det är få människor ute i centrum och det kanske inte är så konstigt för här finns knappt någon samhällsservice kvar. Det är bara ett bageri och en pizzeria som är öppet förutom gymmet. De andra verksamheterna är antingen stängda på grund av pandemin eller nedlagda. 

– Vi hoppas kunna få hit en livsmedelsbutik, kanske inte i centrum men i närheten, säger Linda Apelgren.

Hennes förhoppning är också att de tre aktörer som äger mark och lokaler i Navestad, kommunen, Norrevo och Hyresbostäder ska kunna göra gemensamma upphandlingar i framtiden, för att spara pengar men också minska på byråkratin och frågorna om vem som ska göra vad och vems ansvar det är.

Hon hoppas även att socialkontorets sedan länge utflyttade lokaler ska rymma nya verksamheter snart.

– Varför inte någon yrkesskola till exempel? Och så hoppas jag att fler tar vara på möjligheten att vara i skogen som faktiskt också är en del av området säger Linda Apelgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!