Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Närvarande vuxna har skapat lugn på Navestadsskolan

Förutbestämda rastaktiviteter är en av flera bidragande orsaker till att det sedan flera år råder en lugn och trygg stämning på Navestadsskolan.

Större vuxennärvaro har skapat trygghet menar rektorerna på Navestadsskolan Johanna Fornasaro och Lisa Bergendahl.

Större vuxennärvaro har skapat trygghet menar rektorerna på Navestadsskolan Johanna Fornasaro och Lisa Bergendahl.

Foto: Åsa Hanell

Navestad2021-05-09 18:00

För en tid sedan berättade Folkbladet om trygghetsvandringen som Hyresbostäder, Norrevo och samhällsbyggnadskontoret gör tillsammans med polisen för att skapa ett tryggare och säkrare bostadsområde.

Att skapa trygghet och säkerhet är något som rektorerna Johanna Fornasaro och Lisa Bergendahl tillsammans med elever och övrig personal på skolan jobbat med på Navestadsskolan i flera år.

– Vi har ett trygghetsteam på skolan och en del av arbetet handlar om att vi började med förutbestämda rastaktiviteter där det alltid är en vuxen ute som möter eleverna och erbjuder flera olika aktiviteter på rasten. Det kan vara basket eller som på onsdagar när vi har frågesport i form av en tipspromenad eller så kanske man får lyssna på musik och så ställs frågorna utifrån det, säger Johanna Fornasaro som är rektor för årskurs 7-9.

Innan pandemin satte stopp för inomhusaktiviteter erbjöd man även med hjälp av fritidsledare från fritidsgården aktiviteter i två klassrum för dem som ville ta det lite lugnare på rasten, som att pyssla inför jul.

– Ju mer vi vuxna är närvarande och hjälper eleverna att komma i gång desto bättre blir det, säger Johanna Fornasaro.

På skolan går cirka 500 elever, på mellanstadiet är det tre parallellklasser i varje årskurs, på högstadiet fyra. Förra året fick de efter Skolinspektionens regelbundna tillsyn tillbaka ett blankt papper. Det fanns inget att anmärka på.

– De lyfte vårt sätt att arbeta till utbildningskontoret och sa att fler borde arbeta som vi gör, det är vi stolta över, säger Johanna Fornasaro.

Man har även en stor andel legitimerade lärare på skolan. Och låg omsättning bland personalen.

– Av 46 lärare är det bara sex stycken som inte är legitimerade, men tre av dem är utbildade till sommaren och kommer snart vara behöriga, säger Lisa Bergendahl, som är rektor för årskurs 4-6.

Att växa upp i ett område som finns med på polisens lista över utsatta områden märks ibland.

– Det händer att elever som läst eller hört i media att området inte är så bra känner att samhället får en bild av att det är deras fel. Trots det är våra elever väldigt måna om sin skola och värnar om gemenskapen som finns här, säger Johanna Fornasaro.

Navestad och Klockaretorpet finns med på listan över utsatta områden. Tidigare var även Hageby med på samma lista, men plockades bort sedan bland annat skolresultaten förbättrats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!