Den här dagen, då man internationellt uppmärksammar vandringsfisk och de hinder de kan stöta på som en följd av till exempel vattenkraftsutbyggnad, är det fler än 1 500 organisationer som deltar i över 400 arrangemang runt om i världen.
– Dagens syfte är bland annat att uppmärksamma behovet av att bygga förbi, eller riva ut, vandringshinder i mänskligt påverkade vattendrag. Detta för att fiskarter ska kunna slutföra sina livscykler och därmed samexistera med oss, säger Simon Karlsson, limnolog vid tekniska kontoret i Norrköping.
Tillsammans med länsstyrelsen och Cityfiske kommer han under lördagen att finnas på plats i Strömparken för att visa och prata om de arter som finns i lekbäcken.
Med hjälp av metoden elfiske, "plus och minus ner i vattnet", ska man då tillfälligt, under några sekunder, paralysera fiskarna i vattnet för att kunna håva upp dem, och placera dem i ett akvarium, innan man släpper tillbaka dem.
– Det är en vanlig metod som används vid övervakning av fiskbestånd i vattendrag, säger Simon Karlsson som försäkrar att fiskarna snabbt kvicknar till.
Det handlar kort sagt om att kunna se vilka arter – och i vilka mängder – som finns i ett vattendrag, på ett område av två gånger två meter.
– Vi gör det årligen i lekbäcken under augusti, för att ha koll på hur det ser ut och hur reproduktionen har fungerat i bäcken.
I morgon gör man det för att ha någon fisk att visa upp för allmänheten, så man utifrån det kan berätta om de arter som finns här.
– Öring förväntar vi oss att få, och jag kan tänka mig att vi kan få abborre och mört också, säger Simon Karlsson.
Hur tycker du att lekbäcken fungerar?
– Vi har bevisat att reproduktion har skett, säger Simon Karlsson och berättar att öringsyngel har kläckts här.
Lekbäcken är ett första steg för att få fisken längre upp i Motala ström.