Grön infrastruktur innefattar de olika livsmiljöer som finns i vår natur och hur dessa hänger ihop: det kan handla om skogar, odlingslandskap, sjöar och vattendrag eller hav och kust. Att det finns tillräckligt stora och sammanhängande områden är viktigt för den biologiska mångfalden: djuren ska kunna förflytta sig och växter spridas för att säkra att ekosystemen ska fungera.
Nu har Länsstyrelsen Östergötland tagit fram en handlingsplan för länets gröna infrastruktur – i denna kartläggs olika naturtyper både när det gäller landsbygd och tätorter. Här finns kartmaterial som kan vara till hjälp när olika aktörer planerar ändringar i landskapet men också beskrivningar om vilka åtgärder och utmaningar som är mest prioriterade.
– Det krävs att vi lägger större vikt vid hur naturen i landskapet hänger ihop för att vända utvecklingen i positiv riktning för den biologiska mångfalden. Med en samlad kunskap om arters behov av livsmiljöer som hänger samman och är av tillräcklig kvalitet och storlek kan alla verka för bättre fungerande ekosystem, säger Lars Gezelius, projektledare för grön infrastruktur på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.
Denna handlingsplan har tagits fram i dialog med olika aktörer som till exempel skogsbolag, markägarorganisationer, kommuner, ideella organisationer men även Linköpings universitet.
– För att handlingsplanen ska kunna leda till konkreta resultat måste det ske ett fortsatt arbete med frågorna. Alla som agerar i och förvaltar landskapet är viktiga i arbetet med den gröna infrastrukturen. Genom att gemensamt ta avstamp i handlingsplanen för grön infrastruktur kan vi alla arbeta för en hållbar framtid för både människan och naturen, kommenterar Mikael Norén, chef för Länsstyrelsen Östergötlands naturvårdsenhet.
Länsstyrelsen framhåller också att en hållbar grön infrastruktur kommer att öka förutsättningarna för att få ekosytemen att klara av förändringar som ett varmare klimat kan innebära. Dessa ekosystem är i sin tur oerhört viktiga även för att vi ska kunna dra nytta av ekosystemtjänster som till exempel pollinering för matproduktion. Man nämner också våtmarkers förmåga att "buffra" vid torka eller översvämningar. Länsstyrelsen Östergötland tillägger att den framtagna handlingsplanen ska ses som ett första steg i en långsiktig process.