På lördagseftermiddagen var det alltså äntligen dags: efter en 16 månader (!) lång dräktighet födde noshörningshonan Imfolozi en omkring 50 kilo tung kalv som redan efter en halvtimme stod bredvid sin mamma i noshörningsstallet.
– Det har varit en lång väntan och nu känns det fantastiskt att se den nyfödda lilla kalven tätt intill sin mor. Som djurvårdare är det alltid spännande att vara med under en födsel och det är extra speciellt när det föds en unge av en utrotningshotad art, kommenterar Lovisa Löfving, djurvårdare på Kolmården i ett pressmeddelande.
Den födande honan är ingen förstföderska utan har viss rutin vilket är en fördel i sammanhanget.
– Mamman Imfolozi har fött flera gånger förut så hon vet precis hur hon ska ta hand om kalven, berättar djurskötaren Elin Andersson för Folkbladet på måndagen.
I det ursprungliga pressmeddelandet stod det att kalven "tros" vara en hona. Vet ni nu?
– Ja, nu vet vi säkert att det är en hona, man vill inte gå för nära och störa när de är nyfödda men nu har vi sett henne kissa och tittat närmare, berättar Elin Andersson som tillägger att det inte är jättevanligt att noshörningar föds i fångenskap.
– Det här är den nionde födseln i år i hela Europa.
När det gäller noshörningar är det en art som är utsatt för ökande tryck i det vilda i Afrika på grund av tjuvskytte. Just därför är det extra viktigt att det föds noshörningar i Europas djurparker: flera av de trubbnoshörningar som fötts på Kolmårdens djurpark har till exempel senare flyttat ut i Europa för att få egna ungar som en del av Europeiska djurparksföreningen EAZAs bevarandeprogram för utrotningshotade djur. I ett annat forskningsprojekt som Kolmården driver tillsammans med Linköpings Universitet utvecklar man ny teknik som hjälper parkvakterna i Afrika att övervaka noshörningarna och skydda dem från tjuvjägare – bland annat har en gps-sändare testats ut på Kolmårdens noshörningar som ska komma till användning på noshörningar i Kenya.
När det gäller den nya honans namn har man ännu inte bestämt sig.
– Nej, vi har inte kommit fram till det ännu men kommer att samlas i arbetsgruppen och prata om det endera dagen, säger Elin Andersson som kan berätta att fler födslar kan komma framöver på Kolmården:
– Just nu väntar vi på en sabelantilop som ska föda när som helst.