Allt fler människor flyttar från landsbygden till städer och urbaniseringen ser inte ut att mattas av – trycket på bostäder är stort på många håll i landet. Men då blir det extra viktigt att det finns tillgång till naturområden inte alltför långt från stadskärnorna. Detta inte minst på grund av folkhälsan där tillgång till natur- och friluftsområden spelar stor roll.
Enligt SCB:s statistik om skyddad natur bodde vid årsskiftet 20 procent av Östergötlands befolkning inom en kilometer från närmaste skyddade naturområde – det genomsnittliga avståndet för länets invånare var 2,5 kilometer. Riksgenomsnittet för 2016 var 2,8 kilometer och trenden är minskande: året innan var motsvarande avstånd 2,9 kilometer.
– Det är positivt att människor får närmare till skyddad natur. Men många har fortfarande för långt till ett naturskyddat område för att besöka det i vardagen. Därför fortsätter arbetet att skydda värdefull natur och med ett ökat fokus på tätortsnära områden, säger Stefan Henriksson på Naturvårdsverket i en kommentar.
Östergötlands kortaste medelavstånd till närmaste skyddade naturområde finner man i Norrköping enligt statistik från SCB, här är det endast 1,7 kilometer vilket kan jämföras med det längsta avståndet som återfanns i Åtvidaberg (6,1 kilometer).
– Tätortsnära natur är jätteattraktiv ur många aspekter, berättar Lina Hedmark, friluftsstrateg på Norrköpings kommun.
– Riksdagen har ju tagit beslut om att värna och skapa attraktiv och tätortsnära natur och det är naturligtvis också vårat mål. Sedan är det säkert så att till exempel Åtvidaberg inte har samma behov att skydda sin natur nära samhället, de har närmare till natur än vad siffran visar.
När behovet av bostäder är stort, det letas med ljus och lykta efter tillgänglig mark och förtätning är ett ledord är det inte svårt att tänka sig att det finns en liten motsättning mellan å ena sidan tätortsnära natur och å andra behovet av byggbar mark.
– Så är det men jag tycker ändå att det finns ett grönt tänk i kommunen. Det är viktigt att få med friluftsaspekten i stadsplaneringen för till vardags är det områden som ligger nära och är tillgängliga som folk väljer, säger Lina Hedmark.
– Dessutom är det så att de här "lungorna" ger ett immateriellt värde som också kan ge gemenskap; det är viktiga platser som är gratis och för alla.
På Norrköpings kommuns hemsida är tätortsnära vandringsleder listade men också något man kallar "Naturliga upptäcktsfärder" som finns för flera områden i staden: bland annat Klockaretorpet, Vilbergen, Smedby och Hageby.
– Vårt arbete är att stärka upp medvetenheten om den tätortsnära naturen på olika sätt, ett exempel på en lite bortglömd pärla är Leonardsberg som vi hoppas satsa på lite mer kommande år, upplyser Lina Hedmark.
Hon har ett eget tips på ett fint område som är stadsnära:
– Ingelsta ekbackar är ett litet naturreservat som ligger mitt bland lagerbyggnader i stadsmiljö och är lätt att glömma bort. Men där kan man ha en jättefin upplevelse med fina platser, vackra ekar och en led. Man behöver inte den coolaste utrustningen eller åka långt för att få en naturupplevelse.
I Sverige finns sammanlagt över 4500 naturreservat och 29 nationalparker.