Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Myggräkningen i gång

Nu räknas myggorna på Vikbolandet. Fällor har placerats ut vid Kättinge, Mönnerum och Fyrskede.

Blodsugare. Efter år av myggproblem under blöta somrar på Vikbolandet gör kommunen nu en inventering och kollar både art och antal.

Blodsugare. Efter år av myggproblem under blöta somrar på Vikbolandet gör kommunen nu en inventering och kollar både art och antal.

Foto: Lennart Nygren/TT

NATUR2016-07-06 15:30

Varannan vecka under sommaren, från vecka 25 till och med vecka 37, inventeras mygg på Vikbolandet. Vid inventeringen ska både mängd och art fastställas.

Kättingeskolan och boende i den östra delen av Vikbolandet har under flera år rapporterat problem med mygg. Problemen dyker upp så fort det blir en blöt sommar.

2013 kom det in ett tiotal klagomål om stora mängder mygg på Vikbolandet, ett problem för både människor och djur. Vid förskolan i Kättinge kunde barnen i perioder inte vistas utomhus.

Sommaren 2014 var det inga myggproblem, men under sommaren 2015 kom nya klagomål.

För att få ett underlag till hur myggorna framöver ska kunna bekämpas gör Norrköpings kommun, i samarbete med Biologisk Myggkontroll, en inventering.

Det som framför allt ska fastställas är om en specifik grupp av stickmygg, översvämningsmygg (framför allt Aedes sticticus) förekommer på Vikbolandet och i så fall i vilka mängder.

– Från kommunens sida ser vi mycket allvarligt på myggproblematiken som finns i områden kring Kättinge. Vår målsättning är givetvis att finna en långsiktig lösning på problemen, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Ett antal fällor har placerats ut på de platser där problem rapporterats samt där det är troligt att översvämningsmyggen finns. De platser där fällorna finns är Kättinge, Mönnerum och Fyrskede.

I fällorna finns frusen koldioxid, så kallad torris. När den tinas upp avges koldioxid i gasform, något som myggen dras till. Själva fällan består av ett tak för nederbördsskydd och en fläkt som suger ner myggen i en nätkasse.

Fällan sätts ut på eftermiddagen på tisdagar varje udda vecka och hämtas in på förmiddagen dagen efter. Myggen bedövas därefter av ytterligare en dos koldioxid, innan de räknas och fryses in i ampuller.

– Det här arbetet är nödvändigt för att få underlag till en eventuell bekämpning. Dock räcker inte en sommars undersökning för att bedöma graden av problematik. Översvämningsmygg är ju beroende av översvämningar och förekomst av nederbörd har därför stor betydelse för problembilden, säger Simon Karlsson, limnolog vid Norrköpings kommun.

Då sommarens inventering är klar kommer de mygg som samlats in skickas till Biologisk Myggkontroll för artidentifiering.

Under våren 2017 ska rapporten om hur det ser ut vara klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om