– Det vore klart idealsikt med mer regn, men man får ta det som det kommer. Så är det med bondelivet, man är beroende av väder, säger Gunnar Jonsson, pensionerad bonde på Vikbolandet.
Låg grundvattennivå och framförallt uteblivna regn under juli skapar problem på många håll i landet. De svenska bönderna klarar sig trots det generellt bra genom effektiviseringar och minskat vattenberoende de senaste åren. Idag står svenskt jordbruk för endast tre procent av den totala vattenanvändningen i landet. Det kan jämföras med den svenska industrin som står för 70 procent av svensk vattenförbrukning eller hushållen som står för 18 procent.
– Det är vanligt att man anlägger dammar där man kan ta vara på regnvattnet från vintersäsongen.
Vad händer om grundvattnet tar slut?
– Då gäller det är att borra nya hål och göra djupare.
Det finns ingen överenskommelse med kommunen eller liknande?
– Nej, kommunen kan man inte lita på om man är bonde. De har inga resurser för sådant.
Statistiska Centralbyrån mäter den svenska vattenanvändningen var femte år. Mellan åren 1990 och 2010 minskade jordbruket vattenanvändningen från 4,7 procent till 3 procent av totalkonsumtionen. Jordbrukets vattenanvändning omfattar vatten från enskilda vattentäkter för bevattning av grödor och vatten för djurhållning. Gunnar Jonsson berättar att det är högst ovanligt att man som lantbrukare vattnar sina odlingar och att det inte är många som har bevattningsanläggningar.
– Bevattning sker bara när det gäller specialodlingar som potatis och jordgubbar. Det går inte ihop sig annars, då kostar det mer än det smakar.
Vattenbesparingen går igen i lantbrukarnas skördeknep. Försommartorka är vanligt på den östra sidan av Sverige, därför odlas det mycket höstvete som lämpar sig väldigt bra till Vikbolandets jordar och som inte kräver lika mycket vatten. Grödan har en ett tacksamt rotsystem som lätt sprider sig och har en förmåga att ta vara på vårfukten.
Globalt sett använder svenska bönder lite vatten. Svenska bönders vattenanvändning på tre procent ska jämföras med ett internationellt genomsnitt på cirka 70 procent.