Det handlar inte om kritik mot Moas personal som framförts på sociala medier utan mot kommun och landsting framförallt när trycket är stort. Och om att en förälder eller en skola agerar på oro för en ungdom så ska det inte ta tre dagar att ta ett prov och att skicka ungdomarna till beroendekliniken på Vrinnevisjukhuset inte är en lösning för där har de varken tid eller kunskap när det gäller ungdomar.
Den här kritiken håller inte Lotta Kindgren, vårdenhetschef på beroendekliniken i Norrköping med om.
– Alla som behöver hjälp får det, men det är ett jättehögt tryck på Moa och hela beroendekliniken med ett betydligt större tryck i de östra länsdelarna än i de västra. Det finns så mycket droger, mer av allt, droger, alkohol och sociala bekymmer och familjer behöver jättemycket stöd. Men att kritisera verksamheten via social medier skapar bara oro, säger hon.
Hon menar även att provtagning inte alltid är det första och det bästa man kan göra när någon hör av sig och är orolig.
– Det finns en övertro på provtagning, det är viktigt att samtala om oron eftersom någonting gör att omgivningen larmar som exempelvis psykisk ohälsa, men jagkan lova att man får det stöd man behöver när man vänder sig till oss, säger Lotta Kindgren, som menar att det finns jättemycket resurser att tillgå.
– Men efter en jättetuff sommar har vi eftersläpningar och man får inte alltid det svar man vill från oss eftersom man kanske inte är öppen för den kunskap vi har, säger Lotta Kindgren.
Det handlar många gånger om att skapa ett förtroende mellan vården och ungdomen.
– Vi ska motivera dem och skapa tillit, inte köra över dem.
I Norrköping har missbruket alltid varit stort och det ökar, missbruksvården får ökade anslag.
– Vi försöker att möta det här på olika sätt, nu ökar narkotikaproblemen mer än alkoholproblemen och det speglar sig i verksamheten. För tolv år sedan hade vi åtta platser inom slutenvården varav sju var alkoholrelaterade, nu är det det omvända. Det är fler som missbrukar men fler som vi hjälper, säger Lotta Kindgren.
Det senaste året tycker hon att det hänt mycket och samarbetet inom kommunen och landstinget har blivit bättre, där behandlingsteamet fördubblat sina anställda och beroendekliniken är öppen dygnet runt och man kan alltid höra av sig till Moa-jouren eller beroende-jouren.