Det var i våras som 13115 kommunanställda fick ett presentkort på 500 kronor var, som tack för sitt arbete under pandemin, men också för att gynna det lokala näringslivet.
11427 presentkort löstes in vid 57.000 köptillfällen.
– Idén kom från oss efter diskussioner hur man bäst skulle hitta en så klok lösning som möjligt för att så många som möjligt i utsatta branscher skulle gynnas och vi har fått enorm positiv respons och feedback från personalen, som uppskattade presentkorten gällde brett och inom många branscher, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör.
1688 presentkort till ett värde av 844 000 kronor löstes aldrig in. Räknar man bort ett par 100 000 kronor för administrationskostnader vid tillverkningen av korten och det interna arbetet, så stannar runt en halv miljon kronor kvar i kommunstyrelsens kassa. Pengar som kommer väl till pass framöver.
– Vi fortsätter att hitta sätt att stötta det lokala näringslivet tills hjulen börjar rulla igen. Även om statens styrningsmedel varit väldigt effektiva så har vi många varsel och permitteringar. Positivt är att vi inte sett ett större antal konkurser än vi gjort, även om vi vet att företagen lider, säger Pontus Lindblom.
Prio är nu att se till att kompetensen stannar kvar i Norrköping.
– Problemet är arbetslösheten där vi jobbar på att titta på kompetensutveckling och utbildning för de som hamnar mellan två jobb, säger Pontus Lindblom.
Några nya satsningar på presentkort är inte aktuellt, men ett intensivt arbete pågår för att underlätta för det lokala näringslivet, nu med sikte på Kulturnatten/Kulturveckan, Musikhjälpen som i år hålls i Norrköping i december, men också hur restauranger ska kunna servera årets julbord på ett coronasäkert sätt.
– Konceptet som vi drog igång tidigare, "Ner på stan" kommer att uppdateras för att den lokala handeln ska överleva i konkurrens med den allt växande e-handeln och få en del av de pengar som läggs på julklappar.
I dagarna samlar också Norrköpings Handel sina aktörer för att diskutera förutsättningar, idéer och lösningar för att gynna det lokala näringslivet.
– Vi är extremt beredda på om det skulle komma en andra våg av pandemin, även om det inte finns högar av pengar att ta av, säger Pontus Lindblom.