Jarl (M) om raset i rankningen

För många kommunala bolag som konkurrerar med privata en av orsakerna enligt oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

Sophia Jarl (M) tycker att kommunen borde hålla sig borta från det som privata aktörer kan driva, hon vill också ha ett betygsättningssystem för tjänstemän.

Sophia Jarl (M) tycker att kommunen borde hålla sig borta från det som privata aktörer kan driva, hon vill också ha ett betygsättningssystem för tjänstemän.

Foto: Gun Stenehall

Näringsliv2019-09-24 16:00

När det handlar om årets rankning av företagsklimatet i Norrköping och det kraftiga fallet oroas moderaternas oppositionsråd, tillika näringspolitiskt ansvariga Sophia Jarl. Ett av de områden där Norrköping backar är "konkurrens från kommunen" där man hamnar på 272:a plats.

– Kvartetten (S, C, L samt KD) skapade 2015 fastighetsbolaget Norrevo som konkurrerar med andra byggföretag och fastighetsförvaltare; vi har ett antal kommunala lunchrestauranger, catering och till och med en kommunal champagnebar, berättar Sophia Jarl till Folkbladet.

– På senaste tiden har vi plockat hem trafikledningen av spårvagnar, det var väl ingen som trodde att kommunen skulle syssla med sånt.

Jarl menar att fler kommunala verksamheter kan skötas av privata entrepenörer, dessutom vill hon se att kontakter med tjänstemän ska kunna betygsättas och att man bildar ett upphandlingsråd.

Kvartettföreträdare har uttryckt att många medborgare tycker det är för mycket bråk mellan politiker istället för samarbete men Jarl håller inte med.

– Jag förstår att dom vill fokusera på något annat än de faktiska siffrorna. Vill man få en bättre dialog får man väl börja med sig själv och inte peka med hela handen, säger Sophia Jarl.

– Tittar man på rankningen sedan Kartellen bildades 2014 har företagsklimatet bara försämrats och det kanske man borde dra en slutsats av, särskilt de små borgerliga partierna. Kvartetten har ju gått till val på att vara topp 20 i den här rankningen till 2020 så då får de öka takten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!