Honungsljuva Näkna

Solen kämpade tappert mot regnmolnen, ibland blåste det upp och blev regn. Men det gjorde inte så mycket. För på Näknadagen var värmen och gemenskapen påtaglig och äkta. En idyll för en nyfiken stadsbo på lördagsutflykt.

- Hemma hos oss går det åt tre hinkar honung om året, säger Anders Carlsson och ger en stor sked till dottern Louise. Foto: Peter Ericsson

- Hemma hos oss går det åt tre hinkar honung om året, säger Anders Carlsson och ger en stor sked till dottern Louise. Foto: Peter Ericsson

Foto:

NÄKNA2007-07-30 06:00
Näknadagen är ett årligt återkommande evenemang sedan 1975. I början var det en ren hantverksmässa där bygdens boende visade upp sina kunskaper. I dag är det en liten marknad där det säljs allt mellan keramik och hembakt bröd.
De första man möter är Anders Carlsson med sin dotter Louise och deras honung.
- Här har jag sålt honung i över 20 år, säger Anders. Jag har mina stamkunder, vissa köper tre hinkar med en gång, så de klarar sig till nästa år.
Hinkarna rymmer hela tre kilo men har flera års hållbarhet försäkrar han.
- Den är godast att äta som den är, eller på mackan. Dessutom dör vissa nyttiga ämnen när honungen upphettas till mer än 40 grader, förklarar Anders.

Gammalt hantverk
Inne på hembygdsgården sitter en kvinna med koll på knyppling. Nålar och trådar löper kors och tvärs på en kudde, medan hon med flinka rörelser flyttar runt trådarna så ett nätliknande mönster tar form.
- Knyppla har jag gjort sedan jag var tonåring, förklarar Kerstin Månsson. Jag förstår att det ser svårt ut, men allt du inte kan, ser svårt ut i början.
Knypplingen är ett gammalt klassiskt östgötahantverk förklarar hon. Oftast blir det spetsar, men man kan också hitta på egna mönster.
- Jag är inte här för att sälja något, jag vill bara visa det här gamla hantverket, säger hon och fortsätter med "korsning, vridning, korsning och så drar man till".
Leif och Berit Johanneson bor i Finspång, då och då brukar de lämna vardagsslitet i trädgården och åka på utflykter.
- Vi brukar åka på hantverksmässor då och då, det här är den första för året, fyller Berit i.
Hittills har de köpt gossedjur till barnbarnen, men det ska även köpas honung och keramik. Nu sitter de ner och njuter av en kopp kaffe i solen.
På ett litet bord under en stor björk står Barbro Andersson och säljer hembakt bröd, saft och grönsaker. Saften är gjord på Älgört som påminner en del om fläder i smaken.
- Älgörten är en medicinalväxt som har vita blommor och växer i dikeskanterna. Av 40 blommor blir det ungefär tre liter saft, berättar hon.
Blommorna blandas med vatten, socker, citron och citronsyra. Det hela drar till sig några dagar, sedan silas den upp på flaska. Utspädd med vatten blir den till en syrlig och fräsch måltidsdryck.
I köket står Gerda Andersson och styr med kaffekoket. Det är där hon alltid brukar hamna när Näknens Hembygdsförening har något arrangemang.
- Det är väldigt viktigt för oss som bor här att vi har en träffpunkt. Och i år är marknaden mer välbesökt än någonsin, säger hon och återvänder till kaffekoket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om