Mycket surr men liten fara
Precis intill Bråborgs naturreservat på Vikbolandet står Nicklas Jansson på en stege lutat mot en av alla ekar i området. Han öppnar försiktigt takluckan på något som ser ut som en jättestor fågelholk. Med taket följer ett ljusgult getingbo och ut flyger ett par stora bålgetingar. De surrar runt holken innan de lämnar honom ifred.
Bråborg naturreservat på Vikbolandet ligger alldeles intill Bråvikens södra strand. - Det är ett fläskigt område med mycket ekar där många arter kan leva, säger Nicklas Jansson
Foto: Sandberg Niclas
- Det finns två sorters baggar som kommer och bor i holken bara för bålgetingens skull. En av dem är bålgetingkortsvingen. De registrerar bålgetingar på långt håll och när de ser att det är bålgetingar som flyttat in i holken flyger de dit. De lever på att äta fluglarverna som lever i avfallet av bajs och insektsrester som faller ner från getingboet. - Ibland frågar folk vad alla sådana här insektsarter har för funktion. Är de verkligen till någon nytta? Och just nu kanske de varken gör till eller från, men försvinner en art kan det i sin tur leda att andra arter försvinner och vem vet om det är just de arterna som hjälper oss bekämpa parasiter och skadeinsekter. Försvinner de här arterna kan människorna i framtiden få sämre förutsättningar att odla eller producera saker som vi idag inte har en aning om skulle bli till nytta.Det största bålgetingbo som Nicklas stött på var ungefär 40 gånger 60 centimeter stort och i ett sådant bo kan det leva upptill flera hundra individer. Ute i Bråborg störs inga människor av bålgetingarna men många kan tycka det är obehagligt om de kommer för nära.- Bålgetingarna har ett rykte om sig att vara väldigt giftiga men så vitt jag vet så är deras gift lika starkt som en vanlig getings men de har mer gift och därför gör det ondare att bli stucken. Och eftersom de är köttätare kan de faktiskt vara till nytta att hålla blinningar och andra irriterande insekter borta från tomten.Lata hanar
Bålgetingen anses vara den lugnaste av alla getingar och sticker sällan människor eftersom den behöver bli ordentligt störd innan den blir uppretad. Hela tiden när Nicklas står uppe på stegen kommer getingar flygande med små bollar av ihoptuggade insekter som de lämnar i boet. Drottningen kan bli upp till fyra centimeter lång men hon visar sig oftast bara fram till midsommar.- Det är drottningen som ska bygga upp samhället. I juni börjar hon med att bygga de allra första delarna av boet och föder ensam upp de första barnen. Sen när arbetarna växt upp drar hon sig tillbaka och är som man tänker att en drottning är. Hon skuttar runt och lägger ägg medan arbetarna fortsätter att bygga på boet och samla mat.Genom att tugga torr träved blandat med saliv bildar bålgetingarna pappersmassa som de bygger sitt bo av. Boet har tre lager och ju större samhället blir flyttar de successivt ut väggarna.- Arbetarna är honor. Man kan säga att de är undernärda och att de är mindre än drottningen beror enbart på att de inte äter lika mycket. Hanarna kallas drönare och precis som det låter på namnet är para sig och tigga mat av arbetarna det enda de gör.
l Hanarna, drönarna, är slankare och med långa antenner. Dessa har ingen gadd och kan inte stickas. Dessa gör, vad man vet, ingen nytta inne i boet mer än att para sig med de nya drottningarna.l Har man en bålgetingbilla i sin trädgård håller de efter andra småkryp så som flugor, bromsar, blinningar och de mindre getingarterna.l Det är bara de nya drottningarna som övervintrar. Alla andra getingar i billan dör när hösten kommer. De återanvänder ej det gamla boet utan de bygger ett nytt varje år.l Bålgetingen äter allt från sav, frukt till kött och andra insekter. De fångar i stort sett alla småkryp mindre än dem själva och matar sina yngel med hemma i boet. Bålgetingens arbetare som är de man ser flyga ute på sommaren är cirka 2,5 centimeter långa men drottningarna kan bli upp mot fyra centimeter. l Bålgetingen bygger, precis som de mindre getingarterna sina bon (billorna) av papper som de själva tillverkar genom att tugga trä de gnager av från torra brädor etc. Bålgetingens bo är inte runda och grå som de små getingarnas utan är beige och brunrandiga och är ofta lite oregelbundet byggda och kan bli upp mot halvmetern i diameter.l Bålgetingar dras till ljuset och är nattaktiva. Upptäcker man rester av döda nattfjärilar under ytterbelysningen kan det vara bålgetingar som varit i farten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!