Det var under prisutdelningen som Geirs häst Groep Quatro kom på andra tankar än att stå still och ta emot berömmet. Hingsten stack iväg, vad det såg ut som, sidledes och ryttaren hade inte en chans att hänga kvar. Färden slutade för Gulliksens del in i en sarg, där han snabbt blev omringad av skynken och tillsedd av läkare. 

Hjälmen? Den låg fint vid sidan av ryttaren. Inte på grund av att den gått sönder. Utan på grund av att den var uppknäppt och fyllde därmed ungefär samma funktion som en pappershatt.

Fullständig idioti, om du frågar mig. 

 

Ryttaren själv ska enligt flera medier har rest sig nästan oskadd och skrattade åt tilltaget. En rolig historia kan tänkas, men nej. Jag tror förvisso inte norrmannen kände någon direkt smärta med tanke på att han just hämtat hem sin första världscupseger och borde vara tämligen stenhög på rena lyckoendorfiner. Det är vi alla glada för. Men undra hur han mådde dagen efter...

 

Det här är varken första eller sista gången någon faller av vid en prisutdelning. Den här gången gick det bra. Vad händer nästa? Vem ska dö innan det ageras på riktigt? 

Prisutdelning och ärevarv är en speciell miljö. Hästarna blir extra pigga och taggade. Lite halvgalna faktiskt. Det visar sig att inte ens en världscupsegrare är så väldresserad att det aldrig kan hända. Vilket det internationella ridsportsförbundet FEI tycks tro. Vad finns det annars för anledning att inte stifta tydliga regler om att man inte får ha hjälmen av eller oknäppt under prisutdelning? 

 

Vi sitter på ett halvt ton flyktdjur. Har någon glömt det? 

 

Från 2021 gäller hjälmkrav i dressyr. Den traditionella hatten blev bannlyst vid det senaste stormötet hos FEI där nationernas ombud faktiskt var hyfsat överens om att det inte finns anledning att behålla hatten, med hänvisning till tradition. Alla var väl kanske inte sådär överlyckliga (läs; det blev DRAAAMA), men nu är det i alla fall bestämt. Men det gäller att tassa försiktigt på ömma dressyrfötter. Beslutet må ha tagits 2019. Men det behövdes två år innan man faktiskt genomför det. Lite lagom tid att hinna få bort beslutet med nån ny klausul, månne? 

 

Hur som helst är vi alla såklart jätteglada att norske Gulliksen klarade sig helskinnad. 53-åringen är ju så att säga inte purung längre. Förhoppningsvis kan olyckan ge ringar på vattnet.

Tävlingsledare Tomas Torgersen, Gothenburg Horse Show, har redan gått ut och meddelat att han vill se en förändring i reglementet. Inte ens arrangörerna vill alltså att ryttarna ska få plocka av sig hjälmen. "Nu gick allt bra i söndags, men det här vill vi inte uppleva igen", säger han i ett pressmeddelande. 

Ett steg i rätt riktning kan jag tycka. Men att en arrangör i Göteborg sticker ut hakan tror jag gör lika mycket i praktiken som om jag sätter ett plakat på vägen utanför mitt hus i syfte att få folk att cykla istället för att köra bil. Bra –  men hyfsat verkningslöst är jag rädd. Så: Torgersen och alla andra kommer att få uppleva det igen, om vi inte agerar. 

Nu.

 

Det tycks vara oerhört svårt att få ryttare att behålla krukan på. Och med ryttare menar jag i denna bemärkelse män. Jag har nämligen aldrig under min tid sett en kvinna ta av sig hjälmen. Har du? Är vi kvinnor mer rädda för att synas med hjälmhår, tro? Eller är vi försiktigare? 

 

Nej, fram med ett nytt reglemente. 

Ärligt talat: ska det vara så jävla svårt?