Mycket att göra på snöfattigt sportlov

Väderprognosen visar inte på någon snö under sportlovet, men det finns ändå hel del att göra för lovlediga i Norrköping. Här följer ett axplock.

Norrköpings fritidsgårdar ordnar som vanligt många aktiviteter. På Ektorps fritidsgård blir det bland annat tårttävling och skridskoutflykt, på Råssla fritidsgård bastu och utomhusbad och på Åby fritidsgård kan man köra radiostyrda bilar med Dogge. För tonåringar finns bland annat brädspelstillverkning på Åby fritidgård och tillsammans med Ektorps fritidsgård kan man hänga med till Linköping för att åka skateboard.

Lite lugnare aktiviteter blir det på biblioteken. På Stadsbiblioteket kan man bland annat "teckna väsen" och på biblioteket i Östra Husby blir det sagoyoga.

Stans museer har också särskilda sportlovsaktiviteter. Visualiseringscenter har fri entré under hela veckan och på Norrköpings stadsmuseum berättas om textilindustrin och hur barnen hade det för 100 år sedan. På Konstmuseet blir det workshops som att göra stop motion-film.

På Cnema visas också extra mycket familjefilmer och för den som vill använda stämbanden blir det "Frost Sing-a-long" på söndagen.

Det svenska sportlovet slog igenom helt omkring 1960, men kan spåras tillbaka till ransoneringen under andra världskriget. Bränslekommissionen införde då "kokslov" för att minska kostnaden för uppvärmning av skolor. Förutom ransoneringsbehovet fanns även en önskan att stadsbarn skulle ägna sig åt hälsosamma aktiviteter i det fria. Liknande lov finns idag i flera andra länder, främst i Väst- och Nordeuropa.

Mer information om sportlovsaktiviteter finns på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa