I början på juli anmäldes tio medarbetare för misstänkt mutbrott kopplat till företaget Labcenter. De fyra som nu misstänks upptäcktes samtidigt som de övriga, men eftersom de inte längre är anställda vid Sjöfartsverket så visste vi inte hur vi skulle hantera det, säger Ulrika Ekström, kommunikationsdirektör vid Sjöfartsverket, skriver TT.
Mellan 2008 och 2017 arrangerade Labcenter utbildningar för Sjöfartsverksanställda. De fick där gåvor som presentkort, cyklar, surfplattor och mobiltelefoner, men dessa benämndes som "labbtillbehör".
De misstänkta har anmälts till personalansvarsnämnden, som föreslås anmäla dem till åtal.
Läs mer: Tio misstänks ha tagit emot mutor
I början av juli skrev Folkbladet att tio anställda på Sjöfartsverket misstänks för mutbrott och innan dess var det inte många veckor sedan elva medarbetare på Riksgälden anmäldes för exakt samma sak, efter att ha tagit emot misstänkta mutor från samma företag, Labcenter. Däremellan har även Region Östergötland dragit öronen åt sig och börjat gå igenom fakturor från företaget, som även de köpt utbildningstjänster av.
De misstänkta mutorna kommer från utbildningsleverantören Labcenter i Sverige AB, ett företag som Sjöfartsverket köpt 42 it-utbildningar av sedan 2008. Företaget uppgav tidigare i ett pressmeddelande att man genom praktiskt labbande testar den senaste tekniken. "För att främja fortsatt labbande även efter avslutad utbildning kan man välja till ett labbtillbehör", står det. och vidare "att ägna sig åt någon form av muta är emot Labcenters företagspolicy".
I personalansvarsnämndens protokoll framkommer att de misstänkta medarbetarna tagit emot "labbtillbehör" som servrar, ipad, Iphone, surfplatta och presentkort som använts till hörlurar. Man kan även se att två personer har tagit emot tre cyklar som "labbtillbehör". Allvarligt, menade Ove Eriksson, tillförordnad generaldirektör för Sjöfartsverket.
– Att vara offentligt anställd tjänsteman innebär att man aldrig får missbruka sin ställning, bland annat för att myndighetens opartiskhet och saklighet inte ska kunna ifrågasättas. Vi inom Sjöfartsverket måste fortsätta att se över vad vi ska göra för att stärka våra medarbetare i deras roll som tjänstemän. Men det är också viktigt att vi tar vårt ansvar och låter de rättsvårdande myndigheterna utreda eventuella brottsmisstankar.