Orgelvecka avslutas på söndagen

Den här veckan har det varit "Orgelvecka" i Norrköping, ett årligt återkommande arrangemang där orgeln står i centrum.

Orgeln har stått i centrum i veckan.

Orgeln har stått i centrum i veckan.

Foto: Malin Singelsö

Musik2019-10-13 12:00

Årets orgelvecka gick under namnet "Orgel i centrum". I Hedvigs kyrka, S:t Olai kyrka, S:t Johannes kyrka, och Matteus kyrka har det varit arrangemang med – just det – kyrkorgeln i centrum. Detta omfångsrika och kraftiga instrument, mäktigare än något annat.

David Löfgren är en av fem organister som var engagerad under orgelveckan. Han beskriver hur det varit orgelkonserter i kyrkorna varje dag under veckan.

– Orgeln är speciell på många sätt. Dels är det ett väldigt mäktigt instrument, det är nästan som att ha en hel orkester framför sig med många olika möjligheter till olika ljud. Dessutom står orglarna oftast i vackra kyrkorum som också förstärker känslan, säger han.

Svårigheten med att spela är koordinationen, menar han:

– Det svåraste är nog att man spelar med fötterna samtidigt som man spelar med händerna, så man får öva mycket på koordinationen.

Vad är alla dessa små spakar som sitter vid sidan av klaviaturet?

– Det är de olika ljuden kan man säga, man kan kombinera och använda sig av olika register som det kallas.

Vad är det för musik man fått uppleva under orgelveckan?

– Många klassiska stycken men också en lite spännande kombo som de gör i Hedvigs kyrka där man kombinerar en Hammondorgel och en kyrkorgel. De kör ett litet "battle" där kan man säga, säger David.

På torsdagen fanns det möjlighet för barn och ungdomar att komma och prova på att spela orgel i S:t Olai. Bland annat var barn från den orgelkurs som hölls i somras inbjudna. Dessutom blev det mingel och orgelvisning. På onsdagen bjöd Ulf Tellin på "Orgeldrömmar" till lunch i Hedvigs kyrka och samma kväll var det ligga i bänken-konsert ”Från film och scen” med Emil Holmberg vid orgeln i S:t Johannes kyrka. Meditativ orgel stod Stefan Fred för i S:t Olai kyrka till lunch på torsdagen och på fredagen blev det ”svenska klassiker –  En nostalgitripp om ett svunnet Sverige” till lunch i Matteus kyrka. Där stod Östgöta brass för musiken. I går lördag bjöd David Löfgren på "Orgelfantasi" i S:t Johannes kyrka med verk av Bach, Mozart, Alain och Reger, och veckan avslutas med ”Gästspel från Finland” i dag söndag klockan 17 i Hedvigs kyrka. Då hanterar Tuomas Heikkilä orgeln. 

Orgelveckan riktar sig till alla åldrar, med lite extra fokus då på barn och unga på torsdagskvällen.  Alla konserter har fri entré.

David Löfgren, en av fem organister som varit engagerad i veckan.
David Löfgren, en av fem organister som varit engagerad i veckan.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!