Festkonsert när De Geerhallen fyller 25 år

Musik av Rachmaninov och Sibelius: det kan höras i De Geerhallen på torsdag under festkonserten där dirigenten Leif Segerstam gästar SON.

Musik 9 oktober 2019 06:00

Det var den 13 oktober 1994 som invigningen av De Geerhallen ägde rum efter flera år av byggnation. Det innebar att Norrköpings symfoniorkester (SON) kunde flytta från gamla och trånga Hörsalen till fräscha och rymliga lokaler som dessutom rent akustiskt innebar ett jättelyft.

Nu firar De Geerhallen alltså 25 år och det uppmärksammas med en festkonsert. På torsdag (10 oktober) spelas bland annat Rachmaninovs Paganinirapsodi – en pianokonsert med en "mörk och melankolisk" grundstämning som SON uttrycker det i ett pressmeddelande. Det är också ett sätt att knyta ihop jubileumssäcken med tanke på att detta är ett stycke som också spelades den där invigningen 1994. 

Den gången stod Junichi Hirokami på dirigentpulten men på torsdag axlar en annan gigant dirigentansvaret: nämligen välkände dirigenten och kompositören Leif Segerstam som framträdde med SON första gången redan 1962 (!) och har samarbetat många gånger med orkestern sedan dess. 

Däremot är det på torsdag första gången som den ukrainska pianosolisten Anna Fedorova gästar SON. Den 29-åriga musikern blev känd redan som barn för sin talang och har sedan dess spelat med de många av de stora orkestrarna i Europa, USA och Asien – nu alltså också SON.

Det blir under torsdagskvällen också musik av Benjamin Staern (Jubilate) samt efter paus Sibelius (Symfoni nummer 2). Innan själva konserten börjar blir det 18:30 en introduktion av SON:s konstnärlige ledare Henrik Marmén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Sångkvällar på Refvens grund: "Vi har längtat"

Sångkvällar på Refvens grund: "Vi har längtat"

De uppträder på Knäppingens bakgård i sommar

Musik

Sommarturnén: Timo Räisänen vill vara kung

Sommarturnén: Timo Räisänen vill vara kung
Musik

Album och turné för Joel Alme

Album och turné för Joel Alme

Musiken är huvudsaken för dj Camilo

Musiken är huvudsaken för dj Camilo
Visa fler