Sveriges största musikfestival slog upp sina portar under en grå himmel och med ett visst mått av irritation i luften. Insläppet, planerat att äga rum klockan 12, drog ut på tiden och missnöjet spred sig bland delar av de hundratals besökarna som hängt på låset. Andra tog situationen med ro och skanderade: "Jag vill komma in, Margareta!" till tonerna av Sten & Stanleys evergreen.
Kort efter insläppet drabbades festivalen av sitt första avbräck när den hajpade amerikanska rapparen Angel Haze ställde in sin spelning bara en timme före avsatt tid – av logistiska skäl enligt festivalens app. På Twitter hade stjärnan samtidigt skrivit om lugnet i skogarna i Virginia, vilket fick många fans att oroligt undra om det verkligen skulle bli någon festivalkonsert.
Bråvallafestivalens signum sedan starten 2013 har varit bredden på artisterna. Way Out West bokar sitt startfält i enlighet med vad som hajpas på musiksajter som Pitchfork och Sweden Rock har slagit sig in på den nostalgidoftande och familjevänliga banan. Bråvalla, däremot, har de ekonomiska musklerna för att kunna undslippa en musikalisk nisch. Därför kan dragplåster från vitt skilda genrer, som In Flames, Calvin Harris och Zara Larsson, avlösa varandra på scen.
Linn Storås från Falköping besöker festivalen för andra året i rad. För henne är det just bredden på artisterna som lockar.
– Bråvalla är så stor, så man behöver inte åka till någon annan festival, säger hon.
Bråvallafestivalen har fått kritik för att startfältet är för präglat av manliga artister. Enligt siffror från organisationen Jämställd festival är 78 procent av de bokade artisterna män. Även om det är en minskning från fjolårets 84 procent har arrangören mycket att jobba med på jämställdhetsområdet.
– Det vore kul om det fanns fler kvinnliga artister, men nu är det som det är. Fast jag tycker att de kan jobba mer på att boka kvinnor, säger festivalbesökaren Clara Cox från Göteborg. (TT)