"Förnedringen av flickan fortsätter"
En man som först fälldes och sedan friades för medhjälp till grov våldtäkt på en 13-årig Motalaflicka får nästan en kvarts miljon kronor i ersättning.Det har Justitiekanslern beslutat. Och han får hård kritk.- Sexuellt utnyttjande är väl värre än att bli frihetsberövad, säger Roger Samuelsson, en av många som engagerat sig i fallet.
Anledningen är att ärendet har väckt stor uppmärksamhet i massmedia. Bevakningen har gjort att mannen har kunnat identifieras av många.
Normalt brukar ersättning för lidande på motsvarande tid av frihetsberövande ligga på ungefär 65 000 kronor.
26-åringen får betydligt mer. Ersättning fastställdes den fjärde maj till 130 000 kronor. Därutöver får han ersättning för förlorad arbetsinkomst på drygt 97 000 kronor och ombudskostnader på 4 000 kronor. Totalt: 231 000 kr.
Som jämförelse kan nämnas att den 13-åriga flickan fick 95 000 kr i ersättning för den lidande hon utsattes för. Alltså 35 000 kr mindre än den frikände mannen.
Kluven
- Man blir upprörd men kluven. Samtidigt som jag känner mig galen över beskedet så ska det ju bli ersättning när någon frikänts, säger Gösta Blohm, som höll i manifestationen som stöd för den 13-åriga flickan och hennes familj på Stora Torget i Motala i februari.
Problemet är inte ersättningen till de frikända, säger Gösta Blohm, utan att fallet inte togs upp i Högsta Domstolen.
Roger Samuelsson som samlade in närmare 900 000 kronor för att täcka upp en rättegång i Högsta domstolen, är mycket upprörd över JK:s beslut.
- Min första reaktion är att förnedringen av flickan fortsätter.
Igår skickade han ett mejl till Justitiekanslern.
- Våldtäkt är det sista man vill bli anklagad för om man är oskyldig och självklart ska man ha ersättning om man frikänts, säger Samuelsson och säger att det är det höga beloppet han vänder sig emot.
"Att bli sexuellt utsatt borde vara minst lika allvarligt och kränkande som att bli anklagad", skriver Samuelsson i sitt brev.
Kräver svar
- Jag vill ha svar. Nu är jag förbannad, säger han och hoppas att andra som är upprörda över JK:s beslut också skickar brev eller mejl till JK.
- Vi måste visa och få de som styr att förstå att de inte kan göra som de vill, att vi inte accepterar ett sånt här beslut. Vi måste agera, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!