Flera planer på Skärgårdsbyns utveckling

Vid Mon finns redan drygt 30-talet bostadsrätter. För att kunna driva vidare Skärgårdsbyn vill ägarna utveckla området med fler hus, även permanenta och en lanthandel som är öppen dygnet runt.

Planer. Konferensverksamhet, spa, lanthandel och camping. Lars Wallberg, Mattias Johansson och Petra Persdotter Johansson har flera planer på Mons utveckling.

Planer. Konferensverksamhet, spa, lanthandel och camping. Lars Wallberg, Mattias Johansson och Petra Persdotter Johansson har flera planer på Mons utveckling.

Foto: Amanda Lindström

Mon, Sankt Anna2017-07-24 18:00

Sedan tio år tillbaka driver Petra Persdotter Johansson och Mattias Johansson Skärgårdsbyn S:t Anna, eller Mon. Tillsammans med kompanjonen Lars Wallberg vill paret nu fortsätta att utveckla. Camping och reception finns kvar på området men konferensverksamheten har utvecklats och de har även byggt ett café och restaurang i det ombyggda båthuset.

Där finns en utställning som visar hur trion vill fortsätta att utveckla verksamheten med fler hus, större restaurang och flytande bostäder med båtplats.

– Vårt stora problem är att även om vi har mycket konferensverksamhet på våren och hösten så är säsongen ändå för kort. Vår vision är att förlänga året och det behöver hela skärgården, alla som driver företag här, säger Mattias Johansson.

Bostadsrätterna som redan finns på området hyrs ut till enskilda och konferensgäster. Husens ägare får inte hyra ut själva utan all uthyrning sker genom Skärgårdsbyn S:t Anna.

Företagarna i Sankt Anna försöker att hjälpa varandra och Mattias Johansson tror att om de vågar satsa stort så kommer det att hjälpa övriga.

– Med åren har det förändrats vad människor vill ha då de är på semester. Även campinggäster vill ha det mer bekvämt, säger Petra Persdotter Johansson.

– Vi ser att det finns många som inte har tid att sköta sommarhuset, eller helt enkelt vill ha semester från timme ett. Då ska de kunna köpa de tjänsterna från oss, säger Mattias Johansson.

De vill minska på campingen, som i dag bara har ett 20-tal årsplatser, och bygga fler hus. Ett 15-tal mindre hus för det äldre paret som vill bo i skärgården och cirka tio större hus för familjer eller grupper som vill bo tillsammans. Ovanför det stora gula receptionshuset planeras fem till sju tomter för permanentbostäder.

I år har det varit svårt att få tag på anställda. De har två anställda året runt men ett 20-tal på sommaren. Målet är att kunna ha omkring sex årsanställda för att driva verksamheten.

– Det är speciellt svårt att få tag på erfarna kockar och servitriser. Om vi ska kunna få fler anställda måste de också har någonstans att bo, säger Mattias Johansson.

Båthuset vill de bygga ut med ett spa på undervåningen med flera typer av bastu, pooler och relaxavdelning. Vid sidan av båtuset planeras nya radhus i form av sjöbodar på cirka 35 kvadratmeter. Ett tiotal ska stå på land medan ett tiotal ska ligga i vattnet med kopplade båtplatser.

– I stora huset vill vi skapa en digital lanthandel som alltid är öppen. Då ska man kunna handla precis när man vill, vilket jag tror många skulle uppskatta, säger Mattias Johansson.

I dag finns 36 bostadsrättshus på Mon, Skärgårdsbyn S:t Anna, som hyrs ut både till enskilda och vid konferenser. Husen har byggts i två etapper och sålts 2015 och 2016 till priser mellan 1,3 miljoner kronor upp till 2,1 miljoner kronor.

Visionen är att kunna bygga ut med både små och större hus, cirka 25 stycken totalt.

De vill även bygga ett trettiotal mindre bostäder i form av sjöbodar, både på land och flytande i vattnet.

Båthuset vill man bygga ut och skapa en relaxavdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!