Solen skiner från en klar himmel och hettan är avsevärd, dock betydligt svalare när man kommer in i den stenbyggda hallen i Husby säteri, liggande strax utanför Mogata. Den här tisdagen har man öppet hus och har slagit upp dörrarna för de många vackra salar som göms härinne.
– Det har varit mycket folk, vi är lite överraskade, säger Yvonne Bäckstedt, verksamhetschef på säteriet där hon står i hallen för att snart leda ännu en rundtur.
– Det är väldigt roligt och vi är glada att landshövding Elisabeth Nilsson ville gästa oss den här dagen.
Yvonne Bäckström leder guidade turer den här dagen och berättar om slottet.
– Det är ju en fantastisk historia bakom detta slott, säger hon och serverar grundfaktan:
– Den förste slottsherren hette Curt Philip Carl von Schwerin och när han dog tog hans brorson Curt Philip Otto von Schwerin över. Han gifte sig med Matilda Hagberg som efter grevens bortgång levde ensam på slottet i 43 år och under denna tid målade hon över de statyettmålningar som den kände altartavlemålaren Pehr Hörberg gjort i hallen eftersom hon tyckte de var för vulgära, berättar Yvonne Bäckstedt som tillägger att målningarna togs fram igen då Christer och Gunilla Wastesson tog över slottet.
Husby säteri är ett av få svenska slott som aldrig blivit ombyggt utan i stället varsamt restaurerats under årens lopp. Christer och Gunilla Wastesson köpte in 1700-talsmöbler och ställde i ordning under de 20 år som slottet var i deras ägo. Nu ägs det av deras son Fredrik Wastesson som tillsammans med sin hustru Iréne driver hotell, konferensanläggning, ordnar bröllop och andra evenemang med mera på säteriet sedan 2012.
Rundvandringen rör sig upp på andra våningen, greveparet Schwerins bovåning, och går genom salar och salonger med tidstypiska detaljer. Men mycket av detta har införskaffats på senare år.
– Det fanns bara en pinnstol kvar, det har tagit ett tag att köpa in tidstypiska möbler för att ge en rättvis bild av slottet, säger Yvonne Bäckstedt när vi går in i det som var sovrummet med fransk velour i väggfälten.
Men vad är ett slott utan ett spöke? Mycket riktigt har det iakttagits märkligheter även här – närmare bestämt i ett rum med ett biljardbord på tredje våningen.
– Det är klot och andra saker som flyttar på sig härinne, berättar Yvonne Bäckstedt.
Förutom de tre våningarna finns också en vind som hon gärna skulle vilja se användas i framtiden.
– Det är jättefint däruppe men måste göras i ordning så det återstår att se. Tänk att kunna anordna gästabud i en sådan miljö.