Abonnera ekologiskt

Varför kånka hem en massa grönsaker från affären som man inte alltid vet varifrån de kommer eller vad de innehåller, när man kan beställa sin alldeles egna kravodlade mat och få den så gott som hemskickad?

Ekologisk gräslök.
Foto: Niclas Sandberg

Ekologisk gräslök. Foto: Niclas Sandberg

Foto: Sandberg Niclas

mogata2008-06-04 03:00
För sex år sedan sadlade Katarina Emilsson om från vd-sekreterare till att odla ekologiska grönsaker.- Jag började i mindre skala, när vi hade 30 abonnenter på våra kassar tyckte vi att det var väldigt många. Idag har vi möjlighet att leverera till två hundra kunder, förutom att vi också säljer till restauranger och daghem, säger Katarina Emilsson.Hon har två anställda och tre praktikanter för tillfället och det går åt när man först ska se till att allt som ska växa kommer i jorden och sedan sköts om på rätt sätt.12 timmars arbetsdag
Allt är hantverk, ungefär hälften direktsås och hälften förkultiveras och det rör sig om ungefär 100 olika grödor, själv jobbar Katarina 10-12 timmar per dag under sommarsäsongen.- På de två hektar som jag arrenderar har vi till exempel satt 1,3 ton potatis, sparrisskörden är i full gång och i örtträdgården ska fjolårets torkade blad och grenar bort, säger Katarina.Hon tillägger att allt det här inte hade gått om hon inte hade haft stöd och hjälp av sin man.- Han är plåtslagare och har ett eget företag som också tar tid, men utan honom hade jag inte klarat det, säger Katarina.Snart dags
Framåt midsommar är det dags att plocka ihop de första kassarna, men dess innehåll kan man som abonnent inte välja.- Nej det är vi som bestämmer vad de ska innehålla, men det kan till exempel vara tomat, lök, svartrot, gulbetor och salladsportlak. Och två kilo potatis varannan vecka är standard, säger Katarina.Det är alltså en säsongskasse med fräscha, ekologiska, närproducerade råvaror att utgå ifrån när man lagar maten.Egen receptbok
- Men vi är inte längre så bra på att veta vad vi ska göra med råvarorna, vi kanske bara är vana vid de stapelgrönsaker som vi brukar köpa i vanliga mataffärer så därför har jag gjort en receptbok med egna recept som man också kan köpa, säger Katarina.Eftersom odlingarna är säsongsbundna så tillverkar Katarina också egna kroppsvårdsprodukter, bland annat kroppsolja, ringblomssalva, tvålar och cerat.- När man börjat fundera på vad det är i ens mat kanske man börjar fundera på vad konventionella kroppsvårdsprodukter innehåller, säger Katarina.Livsnjutardag
Tillsammans med Jordnära Gölja AB och Lilla Uppäng Mat Kurbad & Logi kommer man under juli och augusti ordna livsnjutardagar.- Det kommer att bli en heldag som börjar med frukost i Söderköping och fram på eftermiddagen ett fotbad och så avslutar vi med afternoon tea, säger Katarina som hoppas att det här blir en dag av njutning för deltagarna.Självklart kommer det att handla om ekologi - från örter till choklad och om att stressa av i gröna inspirerande miljöer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om