– När branschen fick ta del av förslaget som var ute på remiss så stod det ingenting om övrig kommunikationsutrustning, säger Mattias Näsström, operativ trafikchef på Östgötatrafiken.
Tillägget har kommit att få stora konsekvenser för bland annat yrkeschaufförer, blåljuspersonal och förarna på Östgötatrafiken.
– Vi har ju handmikrofoner där chauffören måste trycka in en knapp för att kunna kommunicera, med trafikledningen och med resenärerna. Att man inte kan prata under färd ställer till det, säger Mattias Näsström.
Det kan handla om att det skett en olycka och chauffören snabbt behöver information om annan väg, men det handlar också om servicen till resenärerna.
– Vi vill ju att chaufförerna ska prata mer i mikrofonen med resenärerna så att de också hålls uppdaterade om vad som händer. Nu är det istället så att chaufförerna måste vänta tills de står vid en hållplats innan de kan svara eller köra åt sidan, säger Mattias Näsström.
Att använda mobiltelefonen under körning har inom Östgötatrafiken varit förbjudet i flera år.
– Nu hoppas jag att lagstiftarna kan komma fram till en förändring av tillägget så att det införs ett undantag. Samtidigt ska vi självklart se över om och hur vi kan anpassa vår utrustning till lagen. Nu får resenärer vara beredda på att det kan ske en viss försening när chauffören måste ta ett anrop, säger Mattias Näsström.