Det med en andraplats på mjölkserveringslistan. Mjölken behåller sin starka ställning som förskolebarnens självklara måltidsdryck. 78 procent av alla svenska förskolor serverar mjölk till lunch varje dag. I Östergötlands län serverar 97 procent av förskolorna lunchmjölk. Det ökar chansen att barnen får i sig tillräckligt mycket näring.
– Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen vi behöver varje dag. Det ger näringstrygghet, inte minst åt barn som inte är så stora i maten, säger Kerstin Wikmar, dietist på Hjärta mjölk.
Undersökningen visar också att förskolans geografiska läge, om förskolan ligger på landet eller i stan, har betydelse för om barnen får mjölk eller inte.
– Det är oroväckande att var barnen bor avgör om de får mjölk till lunchen eller inte, säger Kerstin Wikmar. Alla barn har rätt till en fullvärdig kost oavsett om de bor på landsbygden eller i en stad.
Även hur förskolorna drivs har betydelse för om de serverar mjölk eller inte till lunchen.
– Att förskolans driftsform bestämmer vad som finns på förskolebarnens matsedel är återigen ett exempel på hur andra faktorer än kostråd och kunskap inom nutrition får styra över barnens näringsintag, säger Kerstin Wikmar.
Hon tror att en förklaring kan vara att privata förskolor inte har tillgång till kostchefer på samma sätt som de kommunala och poängterar vikten av kunskapsförsörjning inom kost och nutrition även inom den privata sektorn.