Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trötta på tjatet om Norrköping

Socialdemokraterna från Norrköping framförde oron för Vrinnevisjukhuset, när partidistriktets repskap möttes i Mjölby på lördagen.
Men mycket till gehör fick de inte. Tvärtom ansågs det från andra håll, att nu får det väl ändå snart vara sluttjatat om Norrköping.
- När jag hör på er från Norrköping förstår jag bara inte, hur vi ska klara nästa val, sade Lotta Bäckman, Linköping.

Ett akut problem – åtminstone för socialdemokraterna i Norrköping. Men kollegorna ute i länet  verkar  inte lika engagerade. De vill istället att s-politikerna i Norrköping ska slåss för den linje i sjukvårdsfrågan s-ledningen i landstinget står för.

Ett akut problem – åtminstone för socialdemokraterna i Norrköping. Men kollegorna ute i länet verkar inte lika engagerade. De vill istället att s-politikerna i Norrköping ska slåss för den linje i sjukvårdsfrågan s-ledningen i landstinget står för.

Foto:

MJÖLBY2004-09-13 06:00
De ledande kommunpolitikerna (s) i Norrköping befinner sig i korseld. I hemstaden heter det, att de inte lyssnar på folk och att de agerat alltför sent och svagt för Vrinnevisjukhuset. Men bland partikamrater i länet anses det tvärtom, att de i stället borde föra fram partiets linje i sjukvårdsfrågan - alltså den som s-ledningen i landstinget står för - bland Norrköpingsborna.
Utan att ta ställning i sakfrågan redogjorde Billy Gustafsson, ordförande för Socialdemokraterna Norrköping, för stämningarna i staden.

Vad är möjligt?
- Det här handlar inte bara om vad som är det mest optimala och rationella, utan också om vad som är politiskt möjligt, sade Gustafsson.
I en allmänt formulerad inlaga från (s) i Norrköping sägs också bl a att "En känsla är aldrig fel", och att när människor samlar in namn och tidningar fylls med insändare måste de "bemötas med respekt". "Vi kan givetvis", heter det vidare, inte alltid gå opinionen till mötes, men vi ska visa att vi tar deras åsikter på allvar".
Om akutsjukvården sägs här högst allmänt, att den ska vara tillgånglig för samtliga östgötar dygnet runt och att man därvid ska ta hänsyn till befolkningsmängd och till lokalisering av riskindustrier". Dock inget uttalat krav om bevarade fullvärdig akut vid Vrinnevisjukhuset.
Överhuvud taget blev också den här debatten liksom lite inlindad. För här gäller det att kryssa sig fram i en terräng full med hinder; att både hålla folket på gott humör och partiet samlat.

Otryggt i stan
Billy Gustafsson redogjorde för hur Norrköpingsbor känner sig otrygga och befarar att allt ska bort.
- Ilskan mot oss sossar är stor, många upplever oss som halvt lomhörda och maktfullkomliga.
Eva Andersson, kommunalråd i Norrköping, fyllde i med att betona den bastrygghet, som en akutmottagning ger. Hon pekade också på vilken respekt politiker får, när de visar sig våga ompröva beslut.
Men perspektiven är helt skilda, från Norrköpings horisont och från landstinget. Det framgick t ex när kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson i direkt fråga till landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson tog upp den reducering av intensivvården, som nu är på tapeten.
- Jag kan bara hoppas att det inte är sant som det stått i tidningarna. Du sa ju att strukturförändringarna var klara, och då ska väl också intensiven vara kvar som den är.
På vilket Paul Håkansson bara svarade att den bantningen egentligen skulle ha ägt rum redan i april. Den hade blivit försenad, det var hela saken. Han förklarade än en gång att de vidtagna åtgärderna fungerar. Han var övertygad om att partiet också kan ta hem debatten om saken.

Hjälpas åt
- Men då måste vi hjälpas åt. Skulle vi ha gjort som professionen så hade det blivit generella besparingar över hela linjen, även då medicin och psykiatri. Men vi har valt ett annat alternativ, som innebär profilering av sjukhusen.
Det där med att hjälpas åt var ett tema som slogs an av flera. Från andra håll upplevs det som att Norrköpings socialdemokrater går emot partiets helhelslinje, när de slåss för sin bygd.
- Billy, när folk säger till dig att de är rädda, vad svarar du dem då? ville Lotta Bäckman veta. Palle Håkansson kan ju inte ensam övertyga Norrköpingsborna om att det här här bra.
Lennart Fogelqwist från Åtvidaberg var inne på samma linje:
- När jag hör er från Norrköping låter undrar jag, om ni bara faller in i allt som pressen skriver. Ni måste stå upp för vår överenskomna politik. Annars tar det här en ände med förskräckelse.
Distriktsmötet tog inga beslut och betecknas också bara som ett "avstamp". Från ledande håll talades det mycket om dialog, om att lyssna både till varandra och till väljarna.
I det tidigare nämnda materialet från Norrköping framförs, att när det gällde de här aktuella sjukvårdsåtgärderna hade landstingsledningen upplevt att partidistriktet stod bakom - medan kommunpolitiker inte upplevt det så. I sjukvårdsprogrammet, som ska antas år 2006 och man sedan gå till val på, måste man vara enig.
I sitt slutanförande kom distriktsordföranden Berndt Sköldestig in på, hur man nu ska gå vidare.
Offentliga möten ska hållas, det ska diskuteras med olika organisationer, man ska ut på stan och prata med folk m m. En kampanj på riksnivå om sjukvårdspolitiken är också på gång.

Blir inte lätt
Men att sedan enas, det blir - milt uttryckt - inte så lätt. Och på lördagens distriktskongress var det ju heller inga knutar, som löstes upp.
Den här refererade diskussionen upptog också bara en och en halv timme. Den ingick i en paneldiskussion där panelen - med tre deltagare från riksplanet och Paul Håkansson som lokal representant - också hade en hel del mer allmänna synpunkter att framföra.
Så mer än lite frågor och svar blev det egentligen inte, om strukturförändringarna inom den östgötska sjukvården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!