Barnen, en del så unga som tio år, samlas på olika platser för att genomföra uppgjorda slagsmål. Slagsmål som slutar med att barnen och ungdomarna misshandlar varandra brutalt.
Förra året slog rektorn på Prolympia larm om slagsmålen i Folkparken som skedde på skoltid, föräldrar kontaktades och en polisanmälan gjordes. Navestadskolan gjorde detsamma efter att man upptäckt att uppgjorda slagsmål förekom i Vrinneviskogen.
Därefter var det lugnt en tid, men nu har de uppgjorda slagsmålen börjat igen.
– För att få stopp på slagsmålen och förhindra att det fortsätter behövs det någon form av vuxenkontroll och tidiga insatser. När jag säger tidiga insatser så menar jag redan på förskolan, familjecentralen och barnavårdscentralen. Vissa föräldrar behöver få ledning i sitt föräldraskap, säger områdespolisen Jonas.
Förutom att polisen såklart vill få stopp på slagsmålen, vill man också stätta stopp för spridnngen av filmerna på slagsmålen på nätet.
Att slagsmålen har tagit fart på nytt tror Jonas bland annat beror på årstiden och avsaknaden av social kontroll under pandemin.
– Det är brist på "vanligt" folk ute, därför är det jobb som Kunskapens hus i Klockaretorpet gör med sina trygghetspromenader oerhört viktigt.
Till största del är det pojkar som slåss, men förekommer säkert, enligt Jonas, även att flickor deltar i slagsmålen.
– Men främst handlar det om makt och machokultur. Man blir viktig och anses farlig, men man vinner respekt på ett felaktigt sätt som är kopplat till rädsla när någon måste skadas eller börja gråta för att man ska sluta, säger Jonas.
Att man skulle kunna satsa pengar på vinnare i slagsmålen, är inget som Jonas hört talas om.
– Det handlar om vilsna och gränssökande barn och ungdomar från olika sociaoekonomiska förhållanden, det går inte att säga att de tillhör en viss typ av kategori. Därför är det så viktigt att alla föräldrar nu tar ett snack med sina barn, så att vi kan få stopp på slagsmålen, säger Jonas.
På filmer som Folkbladet tog del av, förra våren, syns hur flera killar med olika etniska ursprung slåss en mot en i Folkparken samtidigt som det skanderas kampsånger på olika språk. Men att det skulle vara etniska motsättningar bakom slagsmålen är inget som varken rektorn eller polisen kände till då.