Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anhöriga slog larm flera gånger - kommunen kritiseras

Av dokumentationen framgår att mannen har alkoholproblem, är i dåligt fysiskt skick och lever i misär. Trots det gjordes ingen grundlig utredning av hans hälsotillstånd.

Trots att mannen levde i misär gjordes inte en grundlig utredning av kommunen.

Trots att mannen levde i misär gjordes inte en grundlig utredning av kommunen.

Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Missbruksvård2020-08-26 17:00

Socialnämnden i Söderköping kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att två gånger på ett par månader ha försummat att begära läkarintyg för att ta ställning till tvångsvård för en mångårig alkoholmissbrukare som hade återfallit. Nämnden kritiseras även för att ha godtagit mannens samtycken till frivilliga insatser.

IVO tog i december 2019 emot ett klagomål från en anhörig till en man född 1978 med missbruksproblematik. Klagomålet gällde framförallt handläggningen av ärendet. Av dokumentationen framkommer bilden av en man med allvarliga alkoholproblem, som är i dåligt fysiskt skick och som lever i misär. Vidare framkommer att mannens missbruk fanns dokumenterat redan 2017. 

Socialnämnden inledde utredning enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, i oktober 2019 efter anmälan från anhörig och därpå följande hembesök. Då konstaterades att mannen var i dåligt skick med mångårigt missbruk, att han drack stora mängder alkohol dagligen och att han inte åt. Ett par dagar efter hembesöket skjutsades mannen till sjukhus med anledning av att han hade skadat foten. En läkare bedömde då att han behövde läggas in för att tillnyktra. Några dagar senare bedömde en läkare att mannen var medicinskt färdigbehandlad och att kriterier för LVM inte var uppfyllda. 

Mannen beviljades en öppenvårdsinsats i form av samtalsstöd. I januari 2020 gjorde anhöriga en ny anmälan. Mannen hade återfallit i missbruk sedan november och var fortfarande i dåligt skick. Den 17 januari inleddes en ny LVM-utredning och även vid detta tillfälle blev mannen inlagd för tillnyktring. Utifrån det uttalande som en läkare gjort i oktober bedömde ni att det inte var nödvändigt att hämta in ett läkarintyg.

– Läkarens ord i oktober 2019 om att mannen var färdigbehandlad kan inte förstås på annat sätt än att han var klar med sin abstinensbehandling. Att ni sedan i januari 2020 använder det ovan refererade läkaruttalandet som stöd för att inte heller vid denna tidpunkt begära in ett läkarintyg, innebär att ni även vid detta tillfälle frångick lagens krav på att sådant läkarintyg ska hämtas in. Ni har därmed beslutat att lägga ner två LVM-utredningar utan att ha tillräckligt underlag för att kunna bedöma mannens vårdbehov, skriver IVO i sin kritik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!