Hon är förbundsordförande i Junis, IOGT-NTO:s juniorförbund, som på tisdagen släppte sin 14:e rapport som sammanställer vilket stöd kommuner erbjuder barn i familjer med missbruk. 75 procent av landets kommuner har besvarat enkäten och undersökningens svar visar att 2 615 barn till missbrukare nåddes av de stödinsatser som de svarande kommunerna erbjöd förra året.
I Östergötlands län handlar det om 411 barn och unga. För lite, menar Junis.
– Många kommuner klarar inte sitt uppdrag att hitta och stötta de som bäst behöver hjälp. Detta trots att mycket positivt har hänt sen vi började undersöka stödet. Bra forskning och bra metoder har tagits fram, och många personalgrupper har fått utbildning. Men fortfarande når åtgärderna inte fram till barnen, säger Mona Örjes.
Det går inte att fastställa exakt hur många barn som lever i missbruksmiljö. Minst 100 000 barn i Sverige har dock föräldrar som är aktuella inom missbruks- och beroendevård (Kartläggning SKL 2012). Närmare 400 000 barn har beräknats växa upp i en familj med riskabel alkoholkonsumtion i Sverige enligt FHI 2008. I Östergötlands län finns det cirka 4 300 eller 18 500 barn och unga som kan vara i behov av stöd, beroende på vilken av ovanstående beräkningar man utgår från.
Oavsett är det en försvinnande liten andel som nåtts av kommunernas insatser.
Samverkan mellan olika instanser inom den egna kommunen är något som de som svarat från kommunerna själva år efter år lyfter som den viktigaste faktorn för att kunna utveckla stödet till barn och unga.
– Socialtjänst, skola, vård och andra aktörer måste samverka för att upptäcka barn som har det trassligt hemma, och ge dem stöd. De här barnen och ungdomarna mår dåligt nu, men de löper också stor risk för bestående problem som fysisk och psykisk ohälsa samt ett eget missbruk om de inte får hjälp. Det är helt oacceptabelt att så få barn i familjer med missbruk får stöd, säger Mona Örjes.