Han kämpar för att få köra vidare

Efter Folkbladets artiklar har flera, bland annat en läkare, gått i god för honom.

Micael Molinder har kämpat för att få sin sak prövad rättsligt. Nästa vecka ska hans körkortsfall tas upp i Förvaltningsrätten.

Micael Molinder har kämpat för att få sin sak prövad rättsligt. Nästa vecka ska hans körkortsfall tas upp i Förvaltningsrätten.

Foto: Malin Perk

Missbruk2019-09-20 06:45

"Jag hoppas det här kommer att väga tungt i rätten", säger Micael Molinder, 43, som kämpar för att kunna ha råd att behålla sitt körkort. 

Han har ett drygt 20-årigt missbruk bakom sig och måste därför lämna drogprover för att få behålla sitt körkort. För detta tvingas han betala cirka 70 000 kronor. Gör han inte det blir han av med jobbet som lastbilschaufför och kan inte försörja sin familj.  

Hans fall visar att det är snårigt och dyrt att få hjälp med drogtester och läkarintyg. Själv har han varit drogfri i snart sex år och vill inget hellre än att leva Svenssonliv; jobba och försörja sin familj, fru och två barn.

Så här fungerar det, enligt körkortslagen: När du lämnat drogprover felfritt i sex månader så måste du lämna i sex månader till. Om du har skött dig så tvingas du till ytterligare ett års drogtester. För dess obligatoriska tester behövde Molinder "bara" betala 35 000 kronor.

Först hjälpte Capio psykiatri till med testerna som inte godkändes av Transportstyrelsen varför han tog kontakt med en privatläkare i Örebro. Till denna läkare betalade han 17 000 kronor för ett års tester. Därefter var han tvungen att visa att han var drogfri i ytterligare ett år.

– Då var Capio schyssta och hjälpte mig med prover och läkarintyg. Även detta fick han betala 17 000 kronor för.

Efter att ha betalat 35 000 kronor trodde han att det bara var att köra vidare som lastbilschaufför. Men i somras kom nästa smäll. Transportstyrelsen krävde drogtester i ytterligare ett år. Den gången kunde inte Capio hjälpa honom.

Transportstyrelsen hänvisade honom till vårdcentralen.

– Men det är för dyrt och komplicerat för vårdcentralen, vilket jag redan fått höra, berättar Micael Molinder.

Tipset var att ta kontakt med det privata företaget Körkortshälsan. Och för samma drogtester + läkarintyg landade notan på 28 000 kronor.

– Jag som tyckte 17 000 var dyrt. Jag har inte råd att betala det här.

Efter att Folkbladet började undersöka fallet så sänktes priset med 6 000 kronor till 22 000 kronor. Vad det berodde på kunde inte specialistläkaren och delägaren på Körkortshälsan Fredrik Leandersson svara på när Folkbladet frågade.

Det är de sista testerna, som han tvingas göra i ytterligare ett år, som Molinder nu har överklagat till Förvaltningsrätten.

Inför den här förhandlingen i nästa vecka har han fått flera personer att gå i god för honom, vänner och arbetsgivare har skrivit brev till hans fördel.

– Jag försökte även att få ett läkarutlåtande men det var svårare, säger Micael Molinder som inte gav sig med ett nej.

Nu har han även fått ett intyg från överläkaren Hans Nilsson vid Capio psykiatri som har träffat Molinder många gånger.

– Micael Molinder är nu en välfungerande person med fast arbete, stabila familjeförhållanden, ingen kriminell- eller drogproblematik och är mycket följsam utifrån sin grunddiagnos, skriver specialistläkaren.

Läkaren ser "inga som helst hinder för fortsatt körkortsinnehav och bedömer att risken för återfall i missbruk är obefintlig. Prognosen för Micael är god".

Efter det här är Molinder hoppfull inför förhandlingen i Förvaltningsrätten.

– Jag tycker det är konstigt om jag inte vinner det här, säger Micael Molinder som är överväldigad av allt stöd han fått sedan hans fall uppmärksammats i Folkbladet.

– Jag tackar även Transportstyrelsen som lät mig överklaga trots att tiden hade gått ut och Förvaltningsrätten som tar upp fallet redan nästa vecka och som låter mig vara med på förhandlingen trots att det tydligen är ovanligt i körkortsärenden. 

Fakta

Sedan november förra året jobbar Micael Molinder som lastbilschaufför. För att få ett körkortstillstånd och körkort krävde Transportstyrelsen att han under ett år lämnade drogtester som visade att han inte använt alkohol eller droger under denna tid. Därefter lämnade han  drogtester i ytterligare ett år. För dess obligatoriska tester betalade han 35 000 kronor. Och nu krävs han på nya tester i ett år, vilket kommer att kosta över 20 000. Det är detta han har överklagat till Förvaltningsrätten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!