Stolparna sitter vid Ringeby, norr om Ingelsta och kommer att tas i drift under veckan som kommer. Stolparna har både solpaneler och en liten vindsnurra.
– Det är som ett minikraftverk, säger Gustav Flodén, elingenjör vid Norrköpings kommun.
Den nämnda pendlarparkeringen ligger lite avsides. För att kunna koppla på vanligt lyse skulle kommunen behövt gräva 300 meter kabel till närmare anslutningsplats.
– Det här blev mindre kostsamt, och smidigare än att gräva ner kabel. Bland annat blir det mindre arbetskostnad och går fortare att få det färdigt att använda.
Gustav Flodén berättar att sol- och vindkraftsparken kommer att utvärderas i vår. Men också fortlöpande. Om allt flyter som det ska kan vi vänta oss fler liknande lösningar i Norrköping.
– Det tror jag absolut. Men denna typ av lösningar har haft svårt att klara det svenska klimatet fram till nu. Så detta blir ett försöksprojekt, säger han och fortsätter:
– Nu ska vi bara få det att lysa som vi vill och när vi vill. Därför kommer vi utvärdera fortlöpande.
Förutsättningen för denna typ av elförsörjning är att det installeras på en öppen plats där solstrålar och vindpustar når in. Lösningen ligger i tiden, menar Gustav Flodén.
– Vi behöver ju inte tillföra energi. Därför blir ju detta mer miljövänligt. Det ligger i tiden med våra miljömål inom Norrköpings kommun. Man måste våga pröva ny teknik för att kunna utvecklas.