Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill minska plastpåverkan

Nu ska Norrköpings kommun titta över sin användning av plast för att minska klimatpåverkan. Det är ett samverkansprojekt mellan fyra kommuner som får 3,5 miljoner från EU för detta syfte.

Soppåsar. Nu ska kommunen minska klimatpåverkan genom att se över sin förbrukning av plastartiklar i ett samverkansprojekt.

Soppåsar. Nu ska kommunen minska klimatpåverkan genom att se över sin förbrukning av plastartiklar i ett samverkansprojekt.

Foto: Mia Karlsvärd

MILJÖ2017-12-19 15:00

Plast har på senare tid blivit alltmer omskrivet som en av de stora miljöförstörarna i vårt samhälle – merparten av plasterna görs nämligen av fossila ämnen (enligt Wikipedia går omkring fyra procent av världsproduktionen av råolja till plasttillverkning) även om det numera även finns såkallad bioplast där man använder sig av förnybara råvaror.

Nu har kommunerna i Norrköping, Linköping, Eskilstuna och Uppsala inlett en samverkan i EU-projektet ”Minskad klimatpåverkan från plast i kommunal verksamhet” där målet är att minska miljöpåverkan när det handlar om det som så tydligt framgår av projektets namn. I ett pressmeddelande framhålls att de största kommunerna i regionen Östra mellansverige tillsammans orsakar ett koldioxidutsläpp på omkring 4000 ton per år – detta enbart genom användningen av fossil plast på olika sätt. Det motsvarar 1600 genomsnittliga bensinbilars körning under ett år.

Det kan handla om skoskydd, handskar, soppåsar, muggar med mera och kommunerna i projektet vill nu minska förbrukningen samt välja förnybara material för att minska sin klimatpåverkan.

– Det här projektet syftar bland annat till att ge kommunerna verktyg för att nå en hållbar plastanvändning. Vi har som ett första steg precis påbörjat en kartläggning av vad vi köper in för förbrukningsmaterial i plast. Den ska vara klar sista mars 2018 och kommer att leda till att vi kan ställa hårdare krav i våra upphandlingar för de produktgrupper vi ser medför störst miljö- och klimatpåverkan, kommenterar Karin Faxér, utredare i Norrköpings kommun, i pressmeddelandet.

Detta samverkansprojekt ska pågå fram till och med 2020 och man har beviljats 3,5 miljoner i stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).

– För att minska vår påverkan på miljön och klimatet är det viktigt att kommunerna arbetar för en utfasning av fossila produkter. Plastprojektet är ett steg i rätt riktning och ligger helt i linje med både vår kemikalieriktlinje och energiplan i Norrköping, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och tekniska nämndens ordförande i Norrköping.

Även grannkommunen Linköping är alltså med i projektet som passar bra in med kommunens målsättning.

– Linköping ska bli koldioxidneutralt 2025. Att fasa ut användningen av den fossila plasten går väl i linje både med det målet och med vårt kommande kemikalieprogram, säger Rebecka Hovenberg (MP), miljökommunalråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!