Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ta tillvara gamla datorn

El-sopor blir ett allt större problem i vår datorbaserade värld– inte minst i Östergötland där det produceras mer än rikssnittet. IT-företaget Atea vill se ökad återanvändning – om detta pratade man bland annat på tisdagen i Louis De Geer.

Runt 200 ur it-branschen fanns på plats under "IT-arenan" på tisdagen.

Runt 200 ur it-branschen fanns på plats under "IT-arenan" på tisdagen.

Foto: Patrik Selsfors

MILJÖ2018-10-11 16:00

Antalet datorer, mobiler, surfplattor och annan elektronik har bara vuxit och vuxit i världen under de senaste decennierna och också kommit att bli den typ av avfall som ökar allra mest. Detta är ett växande problem – inte minst i Östergötland där man enligt statistik från branschorganisationen El-kretsen producerar mer el-sopor per år än genomsnittssvensken: det totala el-sopberget i länet beräknas väga över 60 000 ton fram tills 2028 om dagens takt fortsätter.

Men det finns sätt att vända den här utvecklingen och då rör det sig inte bara om återvinning utan framförallt om återanvändning – något som it-företaget Atea nu driver: bland annat genom ”100%-klubben”, en plattform som strävar efter ett hundraprocentigt it-återtag.

På tisdagen arrangerade Atea "IT-arenan 2018" i Louis De Geer-hallen: det handlar om en dag för branschen fylld av seminarier och montrar från olika aktörer (man genomför 15 sådana dagar i hela Sverige under hösten). Här finns också en pop up-store där Atea vill visa upp återanvända elektronikprodukter.

– Här finns produkter som är mellan två och fyra år gamla, berättar Joel Lindquist, erbjudandespecialist på Atea som står i pop up-shopen med en mängd produkter omkring sig.

– Under en period gick utvecklingen så fort att datorer och mobiler väldigt snabbt blev omoderna men det här har planat ut nu på bärbara datorer och mobiler, prestandan på några år gamla datorer är såpass bra att det är enklare att återanvända nu.

Det handlar alltså om att man som användare inte ska låta den några år gamla datorn eller mobilen ligga i en byrålåda eller skrota den när man köper en ny utan istället lämna in den för återanvändning.

– 80 procent av de enheter som lämnas in till oss kan återanvändas. När de skrotas direkt är det flera år av fortsatt användande som blir till el-sopor. Att lämna in sin it-utrustning måste bli lika naturligt som att panta eller sälja kläder på second hand, kommenterar Ragnar Byléhn, tf platschef på Atea i Norrköping, i ett pressmeddelande.

Företaget menar en återanvänd dator kan komma upp i 97 procent av sin tidigare prestanda och att det finns stort intresse att ta över dessa produkter: framförallt för att sälja vidare till andra länder men också inom Sverige.

– Många organisationer satsar på återvinning men allra bäst är återanvändning av de här produkterna och vi tror att vi kan bli betydligt bättre på det i Sverige, säger Joel Lindquist avslutningsvis.

Det pågår också forskning på området: ett exempel är ELAN (se faktaruta) som undersöker förutsättningarna för återanvändning av elektronik. Så förhoppningsvis kan den totala livslängden på datorn där hemma bli längre framöver.

ELAN

Ett forskningsprojekt för återanvändning

I projektet ELAN (Elektronik ska återanvändas) har man undersökt hur man kan skapa förutsättningar för att öka återanvändningen av elektriska och elektroniska produkter (EEE).

Genom att både öka återanvändandet och insamlingen av elektronik så kan vi minska både avfall, miljöpåverkan samt resursanvändning.

Man har också tillsammans med branschaktörer lanserat #CircularElectronicsDay för att främja återbruket av elektronik.

ELAN finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas.

Källa: Svenska miljöinstitutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!