Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sex miljoner i LOVA-pengar

Nu har ytterligare sex miljoner i LOVA-pengar delats ut till projekt i länet som ska minska övergödningen. I Norrköping handlar det om strukturkalkning och VA-åtgärder.

Vattenvård. Sofia Bastviken vid ett möte förra året.

Vattenvård. Sofia Bastviken vid ett möte förra året.

Foto: Patrik Selsfors

Miljö2017-04-17 10:00

Sedan 2009 har länsstyrelserna delat ut så kallade LOVA-pengar till olika projekt som ska leda till en minskning för övergödningen av Östersjön. Vad gäller Östergötland har Länsstyrelsen Östergötland konstaterat att vattenmiljön i kust- och havsområdena inte är acceptabel – tillförseln av näringsämnen måste helt enkelt ner.

Nu har LOVA-pengarna för 2017 fördelats. Det handlar om sex miljoner kronor som fördelas på nio projekt i länet.

– LOVA är en viktig del i arbetet för att förbättra miljön i våra sjöar, vattendrag och kustområden, säger landshövding Elisabeth Nilsson.

– Det är roligt att engagemanget är stort och att många vill utföra åtgärder.

I Norrköpings kommun har tre projekt tilldelats pengar varav ett handlar om strukturkalkning på Vikbolandet, närmare bestämt Kuddby-Stenby-Konungsund där den lokala LRF-avdelningen står bakom ansökan.

– Det sker främst för att förhindra fosforläckage från tunga lerjordar. När det är lerjord kan man strukturkalka för att få en mer porös jord vilket alltså innebär mindre fosfor i naturen, berättar Sofia Bastviken, vattenekolog på Länsstyrelsen Östergötland, för Folkbladet.

– På Vikbolandet och nära Söderköping är det perfekta förhållanden för denna typ av åtgärder.

Norrköpings kommun har sökt – och fått – pengar för "surrogatparametrar" när det gäller VA. Det handlar om en form av funktionskontroll av små avloppsanläggningar.

– När det gäller VA-projekten gäller det mindre avloppsanläggningar men också tätning av ledningar. I ett fall har vi en samfällighetsförening där man gått ihop om en gemensam avloppsanläggning för att få ner utsläppen, en sådan förening kan alltså vara berättigad LOVA-pengar under vissa omständigheter, upplyser Sofia Bastviken som förklarar att LOVA-bidraget riktar sig till kommuner och idéella föreningar.

Det tredje projektet i Norrköpings kommun rör båtbottentvätt i Arkösund – där står Vattenbrukscentrum bakom ansökan; man har också ansökt om pengar till musselskörd i S:t Anna. I Söderköpings kommun har Asplångens och Hällerstadsjöns fiskevårdsområde fått förnyat bidrag till det reduktionsfiske som nu pågått några år i Asplången och Hällerstadsjön.

Det innebär att man fiskar hårt mot arter som växer i antal i övergödda sjöar, som till exempel braxen. Detta leder i förlängningen till större siktdjup men också att nyttofiskar – som i detta fall gös – ökar i antal och kvalitet.

Fakta LOVA

LOVA står för lokala vattenvårdsprojekt.

Stödet infördes 2009, men uteblev 2013. Sedan 2014 har det dock återupptagits.

Bidrag ges till projekt som på ett kostnadseffektivt sätt bidrar till att minska utsläppen av näringsämnen och miljögifter i havet.

Det är avsett för kommuner och ideella sammanslutningar som kan få hjälp med upp till hälften av kostnaden för åtgärderna.

Bidrag kan sökas för lokala åtgärder mot övergödning som till exempel våtmarker, musselodlingar eller avloppsplanering.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!