Sedan 2009 har länsstyrelserna delat ut så kallade LOVA-pengar till olika projekt som ska leda till en minskning för övergödningen av Östersjön. Vad gäller Östergötland har Länsstyrelsen Östergötland konstaterat att vattenmiljön i kust- och havsområdena inte är acceptabel – tillförseln av näringsämnen måste helt enkelt ner.
Nu har LOVA-pengarna för 2017 fördelats. Det handlar om sex miljoner kronor som fördelas på nio projekt i länet.
– LOVA är en viktig del i arbetet för att förbättra miljön i våra sjöar, vattendrag och kustområden, säger landshövding Elisabeth Nilsson.
– Det är roligt att engagemanget är stort och att många vill utföra åtgärder.
I Norrköpings kommun har tre projekt tilldelats pengar varav ett handlar om strukturkalkning på Vikbolandet, närmare bestämt Kuddby-Stenby-Konungsund där den lokala LRF-avdelningen står bakom ansökan.
– Det sker främst för att förhindra fosforläckage från tunga lerjordar. När det är lerjord kan man strukturkalka för att få en mer porös jord vilket alltså innebär mindre fosfor i naturen, berättar Sofia Bastviken, vattenekolog på Länsstyrelsen Östergötland, för Folkbladet.
– På Vikbolandet och nära Söderköping är det perfekta förhållanden för denna typ av åtgärder.
Norrköpings kommun har sökt – och fått – pengar för "surrogatparametrar" när det gäller VA. Det handlar om en form av funktionskontroll av små avloppsanläggningar.
– När det gäller VA-projekten gäller det mindre avloppsanläggningar men också tätning av ledningar. I ett fall har vi en samfällighetsförening där man gått ihop om en gemensam avloppsanläggning för att få ner utsläppen, en sådan förening kan alltså vara berättigad LOVA-pengar under vissa omständigheter, upplyser Sofia Bastviken som förklarar att LOVA-bidraget riktar sig till kommuner och idéella föreningar.
Det tredje projektet i Norrköpings kommun rör båtbottentvätt i Arkösund – där står Vattenbrukscentrum bakom ansökan; man har också ansökt om pengar till musselskörd i S:t Anna. I Söderköpings kommun har Asplångens och Hällerstadsjöns fiskevårdsområde fått förnyat bidrag till det reduktionsfiske som nu pågått några år i Asplången och Hällerstadsjön.
Det innebär att man fiskar hårt mot arter som växer i antal i övergödda sjöar, som till exempel braxen. Detta leder i förlängningen till större siktdjup men också att nyttofiskar – som i detta fall gös – ökar i antal och kvalitet.