Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Restaurang får miljöpris

På fredagen delade Miljönätverken ut priset "Årets miljöföretag i Söderköping". En glad Emelie Hederberg från Restaurang Rådhuset tog emot priset till applåder.

Prisad. Emelie Hederberg var glad över utmärkelsen.

Prisad. Emelie Hederberg var glad över utmärkelsen.

Foto: Patrik Selsfors

Miljö2017-12-16 16:00

Det har samlats ett 40-tal människor i restaurangen på Vänneberga gård vid lunchtid på fredagen. Här ska nämligen en prisutdelning ske – ja, egentligen två. Det är Miljönätverken Östergötland som för andra året delar ut "Årets miljöpris i Söderköping" och i år har fokus legat på restaurangerna i staden.

– Miljönätverken har funnits i över 20 år i Östergötland men de senaste åren har vi också infört det här priset i Söderköping, berättar nätverkskoordinator Ellen Friberg som också berättar om samarbetet man har med Nyströmska skolan.

– Det är elever där som i år har uppmärksammat ett företag som arbetar med miljö- och kretsloppstänk.

Men först berättar Annika Altnäs på Vänneberga gård om verksamheten på gården där den relativt nystartade restaurangen fokuserar på bra råvaror och lokala producenter. Därefter blir det en föreläsning av Jan Nystedt om hans företag "Biototal" som bland annat sysslar med att hitta metoder att återföra flöden av till exempel fosfor till jordbruket. Det är också de som bygger kretsloppsgården Fransberg mitt emellan Norrköping och Söderköping (vid Tallbacken).

Förra årets pristagare Willys fick 5000 kronor att lämna över till någon verksamhet för barn och unga med koppling till miljön. De beslutade sig för att kolla upp hur förskolorna i Söderköping arbetar med miljön och det har slutat med att två förskolor – Högby samt Solängen – får dela på de 5000 kronorna; representanter från Högby och Solängen finns på plats för att ta emot pengarna.

När det gäller huvudnumret: "Årets miljöföretag i Söderköping" – berättar tredjeklassarna på Naturprogrammet Azadeh Mobarez och Melvin Lagerman hur man gått tillväga.

– Vårt uppdrag har varit att undersöka restaurangerna i Söderköping utifrån hur de jobbar med miljöfrågor, berättar Azadeh och Melvin fyller i:

– Vii har undersökt brett om tillsatser, andel ekologiskt, lokalproducerat, matsvinn och annat och nominerat tre restauranger: Bakfickan, Åcaféet och Restaurang Rådhuset.

Det visar sig att det är den sistnämnda som tar hem årets pris. På plats finns Emelie Hederberg för att motta utmärkelsen till publikens applåder.

– Det här känns jättebra förstås. Men jag tycker det faller sig rätt så naturligt att tänka så här – folk efterfrågar till exempel svenskt och lokalodlat kött alltmer, berättar Emelie för Folkbladet efter utdelningen innan hon går för att ta en gruppbild med Nyströmskaeleverna.

Folkbladet gratulerar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!