Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Projekt för naturbeteskött

Naturbetesmarker är nyttigt för den biologiska mångfalden och dessutom är köttet från djur som betat på sådan mark att föredra ur miljösynpunkt. Nu är projektet Naturbeteskött i Östergötland igång.

Lamm. Nu ska ett projekt försöka öka produktionen av lamm- och nötkött på naturbetesmarker i länet.

Lamm. Nu ska ett projekt försöka öka produktionen av lamm- och nötkött på naturbetesmarker i länet.

Foto: Titti Olovsson

Miljö2017-12-26 20:00

Det var i början av december som tre upptaktsträffar i projektet Naturbeteskött i Östergötland hölls – den allra första på Vänneberga gård utanför Söderköping. Nu berättar LRF i ett pressmeddelande om projektet som på dessa träffar presenterats av projektledaren Anna Jamieson.

– Tillsammans ska vi stimulera till ökad produktion av lamm- och nötkött på naturbetesmarker i Östergötland eftersom arealen hävdade naturbetesmarker – som är otroligt viktiga för landskapets biologiska mångfalden – minskar, säger Anna Jamieson.

Det handlar om att öka lönsamheten och hitta och eliminera flaskhalsar i denna verksamhet som alltså minskar. Det beror enligt LRF på minskad tillgång på betesdjur, osäkerhet om regler samt sämre lönsamhet för betesuppfödda djur jämfört med stallbaserad uppfödning.

– Allt detta har gjort att färre lantbrukare har intresse för och kunskap om betesproduktion. Det ska vi ändra på!, säger Anna Jamiesson som i övrigt är nöjd med träffarna som hållits.

– Det ställdes många intresserade frågor på väldigt många nivåer. Det visar att man kan beskriva de problem man ser – och då kan vi tillsammans hitta olika typer av lösningar.

Projektet är ett samarbete mellan LRF Östergötland och föreningarna Östgötamat och Naturbeteskött i Sverige med stöd från Svenska Kyrkan. Även Länsstyrelsen i Östergötland, Sigill Kvalitetssystem AB och Boxholms skogar finns med i projektet. U(nder 2018 fortsätter projektet med nätverksträffar, workshops, rådgivningar och studieresor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!