En uppföljning av kommunernas arbete med att få förskolor fria från farliga plaster visar att 73 procent av landets kommunala förskolor är eller håller på att bli fria från leksaker bestående av farliga plaster.
Fyra år har gått sedan Naturskyddsföreningen drog igång projektet ”Operation Giftfri förskola, sedan dess har gammal elektronik och plastbeklädda kastats i soptunnan.
Anledningen bakom projektet var den höga mängd produkter ute på förskolorna som innehöll farliga kemikalier som tungmetaller eller ftalater, trots att lagstiftningen på området blivit bättre.
2016 startade Norrköpings kommun ett liknande projekt genom MÖTA (Miljösamverkan Östergötland), där kommuner samverkar med länsstyrelsen för en bättre förskolemiljö.
– Kommunen gör mycket för en bättre miljö i förskolorna, säger Lizette Eriksson, miljö och hälsoskyddsinspektör vid Norrköpings kommun.
Tillsammans har de tagit fram arbetsmaterial för förskolor i kommunen med åtgärder som ska bidra till en kemikaliefri skolmiljö. Till hösten ska alla förskolor i kommunen skicka in en åtgärdsplan där de beskriver hur de arbetar med de uppsatta målen. 2018 följs sedan alla åtgärdsplaner upp.
– Det är ett pågående och rätt så nystartat arbete. Men målet är att alla förskolor i kommunen ska ligga på samma nivå.
Hur ser åtgärderna ut?
– Ofta om vilka rutiner man ska införa och vad skolorna ska köpa in för material och inte. Att fler aktiviteter ska ske utomhus tillexempel.
Vad händer om målen inte uppfyllts?
– Är det så att vi hittar leksaker eller andra produkter som består av oönskat material när vi gör våra kontroller kommer vi sätta ett föreläggande om att det ska bort.
Kan det här vara en ekonomisk ansträngning för vissa förskolor?
– Det handlar inte så ofta om att köpa in nya saker, utan snarare om att rensa på gamla slitna grejer. Många förskolor har saker man kan använda och är därför inte i behov att rensa och ersätta allting.
– Många åtgärder kostar inte någonting. Rutiner som att vädra vilrummet exempelvis. Det är klart att det kan bli dyrare när man ska byta plasttallrikar mot porslin, eller plastbestick mot rostfritt stål, men jag upplever att det är ett mål som vi alla vill uppnå, säger Lizette Eriksson, miljö och hälsoskyddsinspektör vid Norrköpings kommun.