Under rening av avloppsvatten bildas metangas. På Slottshagens reningsverk har denna omvandlats till biogas som länge använts för att driva Norrköpings stadsbussar.
– Det har vi gjort i ett 15-tal år nu. Vi var ganska tidiga med det, säger Magnus Eliasson, driftingenjör på Norrköping Vatten och Avfall.
Det är naturligtvis bra för miljön att använda restprodukter på detta sätt men reningsverket har producerat mer gas än vad som gått åt vilket i sin tur inneburit att man eldat upp motsvarande 1 Gigawattimme varje år. Att man gjort så beror på att biogas vid eldning omvandlas till den svagare växthusgasen koldioxid vilken har mindre påverkan på klimatet. Dock har man velat hitta sätt att utnyttja överskottsgasen på ett sätt som tar tillvara energin på något sätt.
2017 installerade man därför en ny anläggning på Slottshagens reningsverk med syftet att omvandla den överblivna biogasen till el och värme.
– Vi körde igång anläggningen i december och nu ser vi att det fungerar som det ska, berättar Magnus Eliasson, driftingenjör på Norrköping Vatten och Avfall, för Folkbladet och tillägger att det är det lokala företaget Againity som står för själva systemet.
– Efter att vi gjorde en utredning om vad vi skulle göra med den överblivna gasen fick vi nys om Againity som är ett innovativt företag som också jobbar mycket internationellt.
Norrköpingsföretaget Againity har alltså tagit fram ett system där biogasen (som förut var en restprodukt) istället för att eldas upp förvandlas till el och varmvatten som i sin tur används för att driva reningsverket.
– Vi behöver fortfarande ta lite el utifrån men är väldigt nöjda med den här anläggningen. Jag tror att många kommunala reningsverk skulle kunna se det här som en lösning på hur man tar hand om sina restprodukter, säger Magnus Eliasson som tillägger att Againitys anläggning ligger i framkant tekniskt.
Det har lett till ett antal studiebesök från hela världen under hösten – uppenbarligen är många intresserade av denna sorts lösningar.
– Både offentliga verksamheter och privata aktörer har kommit till Slottshagens reningsverk för att se anläggningen, säger David Frykerås, vd på Againity i ett pressmeddelande.
– De som reste längst för att se anläggning är nog en delegation som kom hela vägen från Colombia.