Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klimatrörelsen kritisk mot kommunens miljöarbete

"Hoten mot mänskligt liv på jorden är överhängande", menar klimatrörelsen i Norrköping, som anser att kommunen kommit på efterkälken i miljö- och klimatarbetet.

Norrköping har hamnat på efterkälken i klimat- och miljöfrågorna, enligt klimatrörelsen i Norrköping.

Norrköping har hamnat på efterkälken i klimat- och miljöfrågorna, enligt klimatrörelsen i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Miljö2020-06-11 08:00

MILJÖ

Men målet att få kommunen att bland annat göra en klimatplan, förklara klimatnödläge, sluta subventionera flygplatsen och upphandla klimatvänligt, genomförde klimatrörelsen i Norrköping en rad demonstrationer och aktioner under 2019. Dessutom lämnades flera medborgarförslag och namninsamlingar in.

Gensvaret från kommunen tycker de dock har varit under all kritik.

– Vi har för det mesta fått ett mycket avvisande gensvar från de styrande politikerna på våra förslag. Vi har till och med mötts av direkt misstro på Parisavtalet och rapporterna från IPCC, säger Lotta Lanne från Naturskyddsföreningens klimatgrupp.

Det här fick henne och klimatkämparna i Norrköpings Fridays for future och Extinction Rebellion Norrköping att skicka ut en enkät till kommunstyrelsens ordinarie ledamöter och beredningsgruppen för miljö och klimat. Där ville man få svar på om politikerna ansluter sig till Partisavtalet och vilka åtgärder Norrköping ska genomföra för att kommunen ska uppnå avtalet. När de nu presenterar slutsatserna anser de först och främst att Socialdemokraterna är "måttligt intresserade" av klimat- och miljöfrågorna, då endast Lars Stjernkvist svarade. Han svar var dock att kommunen följer avtalet.

Även Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att kommunen ska arbeta för att uppnå Parisavtalet. Klimatrörelsen reagerar dock på att flera av svaren skickats av partisekreterarna, vilket de inte anser ger samma tyngd som om politikerna svarat själva.

– För att uppfylla Parisavtalet måste massiva åtgärder vidtas i samhället. Kommunen spelar en stor roll i det arbetet. Då duger det inte att stora delar av ledamöterna i kommunstyrelsen visar skepsis eller svagt intresse för frågorna. Speciellt politikerna i kommunstyrelsen behöver ta ett ledarskap i miljö- och klimatfrågorna, menar Lotta Lanne.

Sverigedemokraterna kan enligt klimatrörelsen varken svara ja eller nej på frågan om de ansluter sig till avtalet, då Sverige står för en tusendel av världens utsläpp, enligt Darko Mamkovic. Sandra Karlsson, politiskt vilde, är den enda som svarar nej på frågan om hon ansluter sig till Partisavtalet, med hänvisning till att "modellerna från FN:s klimatpanel kraftigt överskattar uppvärmningen och världens ledare riskerar att fatta fel beslut".

Summa summarum anser klimatrörelsen att kommunen kommit på efterkälken i miljö- och klimatarbetet, jämfört med andra kommuner. Men detta håller inte kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) med om. Hon är en av de som inte svarat på enkäten, med hänvisning till att hon jobbat med annat och att hon tycker som sina kvartettkollegor. 

Men håller du med om att kommunen hamnat på efterkälken?

– Nej, det är en orättvis kritik tycker jag. Vi har kommit ganska högt i olika miljörakningar och jag upplever att vi tänker mycket på miljöfrågor, som att vi planerar kollektivtrafik så att många kan åka och jobbar med förtätning så att man inte ska behöva använda bilen. När detaljplaner tas fram görs alltid miljökonsekvensbeskrivningar.

Vad beror era delade meningar på då, tror du?

– Vi kanske vill olika saker? De vill att vi ska utlysa klimatnödläge, jag tycker att vi ska göra verkstad, som att få människor att åka mer kollektivt. Vi tänker mycket miljö, det syns inte minst genom att vi har ett miljökommunalråd och en miljöberedning. 

Parisavtalet

Den 4 november 2016 trädde det globala klimatavtalet från Paris i kraft. Beslutades fattades i Paris 2015. 

Kärnan i Parisavtalet är att minska utsläppen av växthusgaser, samt att stödja de som drabbas av klimatförändringarnas effekter.

Några av de viktigaste punkterna i avtalet är att hålla den globala uppvärmningen under två grader, men helst under 1,5 grader, öka ambitionerna efter hand samt stöd från industrialiserade länder till utvecklingsländer.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!