Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klimat i fokus på konferens

På tisdagen drog den stora konferensen om klimatanpassning igång i Louis De Geer-hallen. I tre dagar ska 400 personer delta i ett antal seminarier där vår tids ödesfrågor dryftas.

Karin Jonsson (C), Merja Willman, koordinator på kommunen, Mattias Hjerpe, universiteteslektor på LiU, Erik Källström, professor SMHI, Åsa Sjöström, SMHI.

Karin Jonsson (C), Merja Willman, koordinator på kommunen, Mattias Hjerpe, universiteteslektor på LiU, Erik Källström, professor SMHI, Åsa Sjöström, SMHI.

Foto: Patrik Selsfors

MILJÖ2018-10-23 20:00

Alltfler människor droppar in i Louis De Geer konsert & kongress på tisdagsförmiddagen, på ett bord ligger program och namnskyltar färdiga och efter lunch ska det dra i gång på allvar. Det handlar om den femte upplagan av Nordic Conference on Climate Change Adaption som kommer att äga rum mellan tisdag och torsdag med cirka 400 deltagare på plats. Det är viktiga saker som ska avhandlas här: hur kan samhället skydda sig mot klimatförändringar som innebär fler skyfall, värmeböljor och mycket annat men också hur man kan förebygga en alltför allvarlig utveckling.

I Trozellirummet tar representanter från arrangörsstaben emot media för att berätta om de kommande dagarna.

– Det är jätteroligt att vi fått en så stor internationell konferens till Norrköping, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C) som kan berätta att den tidigare ägt rum i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn och Bergen men nu är det alltså Norrköping som tar emot.

– Det här arrangeras av Norrköpings kommun, SMHI samt Linköpings Universitet som redan tidigare har ett samarbete i de här frågorna. Vi ligger ganska långt fram när det gäller klimatanpassning vilket är en av orsakerna att vi nu arrangerar denna konferens.

Länk: Överenskommelse om samverkan kring klimatanpassning underskrivet.

Under konferensen (som har temat ”Nordiska lösningar för robusta samhällen”) kommer 13 olika teman att lyftas i olika seminarier som handlar om allt från hur man kan klimatanpassa långlivad infrastruktur som Ostlänken till framtidens mat och hur det nordiska kulturarvet påverkas av ett ändrat klimat. Dessutom kommer man att under seminariet ta fram tankar och idéer som ska skickas vidare till Nordiska rådet. Deltagarna kommer från det politiska fältet, näringslivet, forskningen och från andra håll och tanken med konferensen är att lista möjligheter och utmaningar, öka kunskapen men också att vara ett diskussionsforum.

Här finns också Erik Källström, nytillträdd professor i klimatologi på SMHI, som kommer att finnas på plats under de tre dagarna.

– Vi jobbar med att göra beräkningar om det framtida klimatet och en viktig del av arbetet är att utveckla modellerna. Det är ett jättespännande arbete eftersom det finns mycket vi inte hunnit beräkna och inte vet så mycket om ännu: som till exempel hur åskvädren kommer att utvecklas i framtiden, eller hagel och snöfall. Det är frågor som är öppna fortfarande, berättar Erik Källström som ser denna konferens som ett utmärkt tillfälle att träffa alla de som använder de data som han är med och tar fram.

Man kommer också att lyfta den rapport som FN:s klimatpanel, IPCC, nyligen släppt om vad som händer vid 1,5 graders uppvärmning.

– Det kommer att krävas en total omställning av hela världssamfundet, vi är redan en bra bit på väg mot 1,5 grads uppvärmning och blir uppvärmningen 2 grader får vi en värld som är betydligt sämre, betonar Erik Källström.

Om dessa frågor ägnas nu alltså tre intensiva dagar i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!