Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klättrar efter bättre miljöarbete

Katastrofalt dåligt förra året – betydligt bättre i år. Orden tillhör kommunalråd Karin Jonsson (C) och handlar om senaste miljörankningen.

Bättre miljö. Sedan trafiken släpptes på in på Sjötullsgatan för några år sedan, har miljön förbättrats på Östra promenaden.

Bättre miljö. Sedan trafiken släpptes på in på Sjötullsgatan för några år sedan, har miljön förbättrats på Östra promenaden.

Foto: Carolina Nilsson

MILJÖ2017-06-28 17:00

Det är magasinet Aktuell Hållbarhet som för nionde året i rad rankat kommunernas aktivitet och ambition inom miljöområdet. Syftet är att uppmärksamma vilket arbete som görs och för att inspirera andra – och – för att "kommunerna är motorerna­ i det svenska miljöarbetet", som man kan läsa på magasinets hemsida. Kommunerna får dels besvara en enkät, dels samlas fakta in från bland annat organisationer, forskare och myndigheter. Efter detta ges olika poäng och snart rullas hela fältet från plats 1 till 290 ut.

När förra årets rankning presenterades var besvikelsen påtaglig: Norrköping hamnade på plats 177, från att ha snittat någonstans mellan 40 och 50 under alla år.

– Det kan inte vara möjligt att vi kan vara så dåliga, kommenterar Karin Jonsson förra årets siffror.

Ett idogt arbete startade – bland annat anlitades en konsult för att se över hur kommunen arbetar med miljön.

– Att hamna högt är ju en bra image för kommunen. Det finns många som engagerade för miljön här och det vore ju tusan om vi inte kunde bättra på oss, säger hon.

Resultatet? Plats 42. En förbättring med 135 steg!

– Extra roligt att redovisa siffrorna i dag!, säger Karin Jonsson.

Ett område där kommunen påbörjat ett förbättringsarbete inom efter förra årets dalgång, är it-enheten.

– Där försöker vi dels förbättra utrustningen med hållbara plattor, telefoner och datorer, men även titta på hållbara möten, säger miljöcontroller Karin Faxér och exemplifierar med digitala möten och tänk kring hur man skriver ut papper.

Tre andra områden som kommunen sett över under året är kemikalieanvändning, social hållbarhet och kapitalplacering. Här handlar det till exempel om att kommunen ställer kemikaliekrav vid upphandling av leksaker och profilmaterial, att människor som står långt från arbetsmarknaden sätts i arbete samt att man inte placerar pengar i näringar med fossila inslag.

Samtidigt som miljörankningen presenterades, kom en anna glad nyhet: Norrköping är en av fem kommuner som tilldelas bonuspoäng för "innovativa åtgärder" då man ställer krav på förnybara drivmedel vid upphandlingar av bland annat färdtjänst.

Siffror och rankningar i all ära, det viktiga är ju effekten av allt som görs och en av de åtgärder som direkt gett Norrköpingsborna en bättre stadsluft är omdirigeringen av bilar in på Sjötullsgatan nere i hamnen. Man kan se att de farliga partikelhalterna sjunkit på Östra Promenaden. Även halterna vid ett annat "sorgebarn" i sammanhanget, Kungsgatan, har förbättrats. Under året fortsätter arbetet med att förbättra luften ännu mer inne i centrum.

– Bilar eller inte i innerstan är en ständig fråga. Men vi kan inte bara ta bort p-platser, då blir folk arga. Vi måste ha dem med oss, säger Karin Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!