Sedan 2017 har en samverkan pågått mellan Norrköpings kommun, Linköpings universitet samt SMHI när det gäller klimatanpassning. Arbetet med att ta fram riktlinjer för kommunen inom detta område pågår och på torsdagen har den styrande kvartetten: Lars Stjernkvist (S), Reidar Svedahl (L), Karin Jonsson (C) samt Britt-Marie Sjöberg (KD) samlats i Rådhuset för att berätta om var man nu befinner sig i denn fråga.
– Det handlar om vad vi som kommun gör i det akuta läget men också hur vi långsiktigt förbereder för ett nyckfullare väder, säger Lars Stjernkvist (S) och pekar på sommarens värme och alla de bränder som rasat i landet.
En kartläggning har gjorts om sårbarheten inför översvämningar och värmeböljor.
– Norrköping ligger i en riskzon när det gäller översvämningar, nu har vi kartor som visar hur stadens olika områden ligger till och detta har vi med oss i stadsplaneringsnämnden, berättar Reidar Svedahl (L) som nämner Smedby, Ljura och delar av Lindö som utsatta områden vid händelse av översvämning.
– Vattenförsörjningen är också avgörande och Slottshagen är naturligtvis jätteviktig för oss, det måste vi försöka skydda.
När det gäller värmen har man gjort värmemätningar förra sommaren och då sett att det bildas ordentligt höga temperaturer i Norrköpings innerstad.
– Det vi sett är att det bildas som en värmeö i centrala Norrköping som sträcker sig från Kristinagatan i öster till Plankgatan västerut och där har vi sett att det blir uppåt åtta grader varmare än faktisk temperatur. Efter denna sommar känns det bra att vi redan tidigare kommit igång med det här arbetet, förklarar Eva-Britt Sjöberg som ger exempel på åtgärder.
– En sådan är att vi planterar träd för skugga, det sänker temperaturerna vilket vi till exempel ser på Kungsgatan. Det är också viktigt att vi bygger in mer komfortkyla i byggnader till exempel inom äldrevården.
Karin Jonsson (C) ger exempel på åtgärder som gjorts:
– Vi har byggt om avloppssystem och byggt solskydd på ett 40-tal förskolor. Vi har också borrat brunnar i Kolmården och tagit fram översvämningsmodeller så det pågår en hel del. Men det finns mer att göra och arbetet fortsätter, konstaterar Karin Jonsson.
011-200 472